Glas Javnosti

Stiglo pismo iz Evrope predsedniku Vučiću, a sve povodom otkazivanja gej parade

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom traže da srpska vlast omogući održavanje Evroprajda koji je najavljen za drugu polovinu septembra u Beogradu.

Pismo je uputilo 145 poslanika Evropskog parlamenta, među kojima su kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).  

U dokumentu u koji Nova.rs imala uvid, poslanici EP upozoravaju predsednika Srbije, premijerku i ministarku Jadranku Joksimović da to što postoje pretnje po bezbednost učesnika Prajda nije razlog da se on otkaže.

„Parada ponosa su mirno oruđe za političko delovanje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. One su obeležje LGBTQ aktivističkog pokreta, stub društvene vidljivosti i podjednako su političke demonstracije tokom kojih zajednica izražava zabrinutost, ističe svoja dostignuća i daje priliku svojim članovima da demonstriraju u službu ravnopravnosti. Odluka o domaćinu Evroprajda 2022. došla je sa mnogo očekivanja. Beograd se godinama bori za ravnopravnost LGBTIQ osoba u regionum, a Evroprajd koji se održava u Beogradu predstojećeg septembra stoga će biti prekretnica kako za pokret, tako i za region“, navodi se u pismu.


Oni navode da bi ovaj događaj učinio Beograd  prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ zajednicu.

"Ovaj događa će se održati tačno 21 godinu nakon prvog Prajda organizovanog u Beogradu 2001. godine i na tridesetu godišnjicu prvog Evroprajda. Evroprajd u Beogradu je veoma značajan jer se LGBTIQ osobe i dalje suočavaju sa diskriminacijom na Balkanu, kao i u drugim delovima Evrope. Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da prikupi. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka. Danas vas molimo da nastavite ovu pozitivnu saradnju i da podržite organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda. Svesni smo da postoje pretnje po bezbednost demonstranata, ali smatramo da potpuna zabrana ovog događaja nije pravo rešenje. Situacija anti-LGBTIQ kontraprotesta koji su često nasilni, nažalost, nije nova za Prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i dovoljan", navodi poslanici EP.

Oni naglašava da, ako postoji potreba, da bi onda trebalo angažovati jače policijske snage koje će osigurati da Parada i događaji oko nje prođu mirno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Brko u 31.08.2022 16:39:01 h
     0 
Krajnje je vreme da se uvede ua zakonodavstvo smrtna kazna.