Glas Javnosti

STEJT DEPARTMENT PORUČIO KOSOVU: Za članstvo u NATO nedostaje vam podrška ove četiri države

Politika
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju težnje Kosova za članstvom u NATO, ali apliciranje za članstvo u Alijansi je složeno i zahteva dugoročan pristup, zvanično je saopšteno iz Stejt departmenta.

Oni dodaju da Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za članstvo u NATO tako što će nastaviti aktivno sprovođenje desetogodišnjeg plana tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga i ne odstupajući od njega.

Podsećaju da je predsednica Kosova Vjosa Osmani pismom od 10. marta zatražila od  američkog predsednika Džoa Bajdena da iskoristi "rukovodstvo i uticaj, da podrži i aktivno unapredi složen proces članstva Kosova u NATO”.

Tim povodom iz Stejt departmenta poručuju da su SAD posvećene "da pomognu Kosovu da obezbedi mesto koje zaslužuje pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama".

"Nastavićemo da podržavamo KBS sve dok ne ostvare značajan napredak u svom desetogodišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, sa ciljem izgradnje multietničkih odbrambenih snaga koje ne samo da su u stanju da zaštite teritorijalne integriteta Kosova, već i da doprinesu globalnim bezbednosnim naporima", poručili su iz Stejt departmenta.

Oni podsećaju da je proces tranformacije KBS u vojsku započeo 2018. godine i da bi za to vreme trebalo da se udvostruče broj pripadnika i da dostignu 5.000 vojnika,prenela je Radio Slobodna Evropa.

Podsećaju i da je zvaničnik NATO je za Radio Slobodna Evropa 21. marta rekao da su kriterijumi za članstvo u NATO jasno navedeni u Vašingtonskom sporazumu [ili Severnoatlantskom sporazumu] i da „odluke o članstvu u NATO donosi Atlantski savet severa, do jednoglasno glasanje”.

Međutim, od 30 država članica NATO, četiri još nisu priznale nezavisnost Kosova: Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR