Glas Javnosti

STAVILI SMO TAČKU NA RIO TINTO U SRBIJI! Brnabić: Poništene su sve dozvole i odluke i ukinut je prostorni plan!

Politika
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije zasedala je danas od 17 časova, glavna tema dnevnog reda bila je kompanija „Rio Tinto“, a premijerka Ana Brnabić obratila se nakon sednice.

- Imali smo u poslednjih nekoliko meseci proteste u vezi sa "Rio tintom" koji je u Srbiji od 2004. godine. Tada su dobili prve dozvole za istraživanje i počeli su 2006. Tada su bile i izmene Zakona o rudarstvu. Imamo zahteve ekoloških organizacija. Njihovi zahtevi su ukidanju - rekla je premijerka.

Ona je istakla da je na sednici ukinuta odredba o eksploataciji rudnika jadrita.

- Na upravo završenoj sednici ukinuta je odreba za eksploataciju rudnika jadarit, prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništene su sve dozvole i odluke i rešenja sa kompanijom Rio Sava - rekla je Brnabić.Istakla je da je prostorni plan ukinut i da više ne postoji. Dodaje da su poništeni svi pravni akti, sve dozvole, rešenja i odluke.

- Prostorni plan je ukinut i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi pravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto odnosno Rio Sava - dodala je.

- Ugovore nikada nismo ni imali, kao što smo više puta i rekli - rekla je Brnabić.

- Pozivam sve ekološke organizacije i udruženja da preuzmu ova dokumenta, da analiziraju i pružamo mogućnost mog kabineta da pomogne ukoliko im je pomoć oko bilo čega potrebna. Ovim smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je što se tiče projekta Jadar sve završeno - rekla je Brnabić.

Ona se osvrnala na Sava Manojlovića iz inicijative "Kreni - promeni" i istakla da "on ne drži reč".

- Što se tiče zahteva Save Manojlovića iz inicijative "Kreni-promeni", ispunili smo sve zahteve, pa čak i neke hirove. On je predao zahteve, pa je pokrenuo narodnu inicijativu. Taj predlog narodne inicijative predao je Narodnoj skupštini 14. januara 2022. godine. Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi rok Narodne skupštine da se odgovori je 15 dana. Ako je on mislio da taj rok nije razuman, mogao je da kaže da želi odgovor u roku od 48 sati. Ne, on je to prihvatio, a nažalost, nakon tri dana, Savo Manojlović izlazi ispred Narodne skupštine i kaže da imamo administrativne opstrukcije jer predsednik Republike nije verifikovao ovu inicijativu - rekla je Brnabić.Podsetimo, premijerka je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unet projekat "Jadar".

U više navrata je isticala da je Rio Tinto nasleđeni projekat i da aktuelna vlast nema ništa sa tim.

Ranije danas, kompanija Rio Tinto je u saopštenju upućenom medijima izrazila zabrinutost zbog izjava o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat "Jadar".

"Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala", poručila je kompanija Rio Tinto.

U prethodnom periodu širom Srbije održavani su protesti protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, odnosno protiv izgradnje rudnika i eksploatacije litijuma od strane te kompanije.

 BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Ми u 23.01.2022 15:32:26 h
     0 
Рио Тинто је купила фирма са другим именом, и ако се на терену Србије појави са куповином лиценци за експлотацију литијума, а већ их је купила у новембру2021. год шта онда то значи , игра мачке и миша да се некако добаци до избора......