Glas Javnosti

“GLAS” NA PROTESTU ISPRED PREDSEDNIŠTVA: RIO TINTO, Srbija nije na prodaju! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ispred Predsedništva Srbije, na Andrićevom vencu, održaće se protest čiji početak je najavljen za 19 časova.

Protest, pod motom “Srbija nije na prodaju” najavili su iz tima Kreni – Promeni, koji je Vladi nedavno dostavio zahteve i skoro 300 hiljada potpisa građana sa onlajn peticije.  

– Tražimo da Vlada ukine prostorni plan za Jadar, a da Skupština donese zabranu iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina. Tom zabranom sprečili bismo otvaranje rudnika ne samo u Jadru, već u čitavoj Srbiji. Ljudi nas često pitaju zašto na 20 godina? To je minimum koji nam se strateški čini da možemo da dobijemo u ovom trenutku. Hteli smo da koristimo pravne mehanizme. Ali ako ne možemo pravdu da dobijemo preko institucija koje plaćamo, dobićemo je preko ulice. Dođite i pozovite ljude u svom okruženju da nam se priključe! – poručili su iz Kreni – Promeni. 

Podsećaju da su prošle nedelje predali Skupštini Srbije narodnu inicijativu, a ove nedelje otišli da završe proceduru oko verifikacije. 

Savo Manojlović iz tima Kreni-Promeni rekao je novinarima da je večerašnjom odlukom Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana koji se odnosi na projekat Jadar, odnosno rudnik kompanije Rio Tinto, ispunjen samo jedan od zahteva. Drugi zahtev zbog koga se protestuje je da se zabrane rudnici i eksploatcija litijuma i bora u Srbiji narednih 20 godina.

– Prvo smo dobili informaciju da je inicijativa predata pogrešnom odboru, a nakon što smo ispred Skupštine probali da održimo konferenciju za štampu - napadnuti smo. Verbalno, ali je sve vreme bilo i guranja pred novinarima što ste možda videli u medijima ili na našim društvenim mrežama. Nas je bilo četvoro, a njih petnaest. Kada nas je bilo desetine hiljada oni su bežali. Bezbednost svih nas na ulici zavisi od toga koliko nas je – navodi se u saopštenju Save Manojlovića i tima Kreni – Promeni. 

“Glas javnosti” uživo prati protest ispred Predsedništva Srbije.

Kod zgrade Vlade Srbije ostavljena je "avionska karta" za kompaniju Rio Tinto za let do Australije u jednom pravcu.



Vladi je dat rok za odgovor do sutra u 10 sati. 

Na kraju protesta došlo je do rasprave sa pripadnicima policije u civilu koji su legitimisali neke učesnike protesta, dok, kako je naveo Manojlović, policija nije obezbeđivala večerašnji skup, iako je bio uredno prijavljen.

BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR