Glas Javnosti

SRBIJA NIJE PREZADUŽENA: Snagu pokazala kroz POMOĆ GRAĐANIMA

Politika
Autor: Glas javnosti

Srbija nije prezadužena zemlja, a svoju snagu pokazala je kroz pomoć građanima, kaže ministar finansija i potpredsednik SNS Siniša Mali.

U saopštenju navodi se da je reč o odgovornu na tviter pokušaj Nikezića i njegovog poslodavca Dragana Ðilasa „da bestidnim lažima iznova unižavaju odlične ekonomske rezultate naše zemlje“.

Mali je istakao da je Srbija svoju snagu pokazala kroz pomoć građanima, te da će se nastaviti rad na uvećanju životnog standarda, a ne kao u njihovo vreme, pražnjenja državne kase na uštrb punjenja privatnih računa.



On navodi da Srbija nije prezadužena zemlja, već upravo suprotno.

"Naša stopa javnog duga je trenutno 52,4 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht. To što oni pokušavaju da predstave u svojoj tviter politici, daleko je od istine", izjavio je Mali.

On dodaje da se u doba najveće neizvesnosti na svetskom nivou u Srbiji otvaraju fabrike i nova radna mesta.

Ocenjuje da je u vreme Nikezića i Ðilasa to bilo nezamislivo i nemoguće, jer je njihova politika bila samo da što više novca pohrane na svoje račune.



Kao primer navodi otvaranje otvaranje fabrike u Surčinu koja će zaposliti 300 ljudi.

" Samo za poslednjih par godina, predsednik je širom Srbije prisustvovao otvaranju preko 250 fabrika, dok su oni, u njihovo vreme mogli da prisustvuju jedino stavljanju katanaca na proizvodne pogone", izjavio je Mali i dodao da je tada na stotine hiljada ljudi izgubilo je posao.

On je naveo da je sada nezaposlenost u Srbiji na istorijskom minimumu.

Kao potvrdu odlične ekonomske politike navodi da je „Fić Ratings“ u svom najnovijem izveštaju potvrdio kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povecanje.



Mali je ocenio da su opozicionari sve nervozniji jer građanima nemaju šta da ponude osim ispraznih priča.

Naveo je i da je reč o ekipi na čelu sa Ðilasom u čije vreme je Srbija zaduživana po enormnim kamatnim stopama.

"Vaša kamata je bila 7,25 procenata, a nama je danas danas oko 1, 2 odsto i to znači da smo mi uspeli da izgradimo medunarodni kredibilitet", naveo je Mali.

On je ocenio da je jedino što neki u opoziciji mogu da ponude je neizvesnost.



“Srbija je danas jaka i stabilna, o cemu govori i fantastican rezultat kada je u pitanju stopa rasta BDP-a. Prošle godine ona je bila 7,5 procenata, a 2020. godine minus 0,9 odsto. Kumulativno smo ostvarili najveci rast u Evropi, odmah posle Irske, i to u doba krize i pored izdvajanja za pomoc privredi i gradanima u iznosu od 8,8 milijardi evra “, izjavio je Mali.

Dodao je da je uspeh sadašnje vlasti što je zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici gotovo dupliran BDP Srbije u odnosu na Nikezićevo i Ðilasovo vreme.

"Građani treba da znaju da smo kreirali 20 milijardi evra BDP-a. To znači da je danas BDP u našoj zemlji 53 milijarde evra, dok je u doba prethodne vlasti iznosio 33 milijarde", izjavio je on.



Mali je ocenio da je tužno da o ekonomskoj politici i izgradnji zemlje govore oni koji su doprineli pražnjenju novčanika građana i životu u bedi.

“Iz godine u godinu, uprkos izazovima podižemo minimalnu zaradu, plate i penzije, ali iz realnih izvora. Ove godine reagovali smo i zamrzavanjem cena, a naši građani nisu osetili poskupljenje struje", naveo je on.

Dodao je da je kroz robne rezerve nabavljeno i nabavlja se sve što je neophodno da se ne bi ugrozila stabilnost države i da bi mogli da reagujemo ako dođe do nestašica na tržištu, piše Nova.



On je naveo da je prosečna plata u Srbiji 610 evra, a cilj je da do kraja mandata sledeće vlade ona bude 1.000 evra, a prosecna penzija oko 500 evra.

"Naša vizija je bolja, lepša i uspešnija Srbija i od toga ne odustajemo”, zaključio je Mali.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR