Glas Javnosti

IVICA DAČIĆ: Osuda Rusije bi pomogla da Kosovo dobije nezavisnost

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik dosadašnjeg saziva parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas da za njega nema nikakve dileme oko toga kakav stav je trebalo zauzeti prema integritetu i suverenitetu Ukrajine, niti prema osudi i sankcijama Rusiji.

Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije našs zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Žapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje - rekao je Dačić na konferenciji za medije u Palati Srbija.

- Mi imamo samo jedan interes, a to je Srbija. Nije našs zadatak da postupamo na način na koji to od nas očekuje Žapad i da uvedemo sankcije, niti da pohvalimo Rusiju i priznamo sve što su uradili, i priznamo sve što su oni dodatno priznali. Nije naša uloga ni da ratujemo sa Rusijom niti Ukrajinom, niti da podržavamo jedne protiv drugih, već da vidimo šta je za nas najbolje - rekao je Dačić na konferenciji za medije u Palati Srbija.Obrazlažući svoj stav upitao je ironično: da li bi Srbiji osuda Rusije i uvođenje sankcija toj zemlji povuklo priznanja nezavisnosti Kosovo.

Ne bi, rekao je, već bi upravo pomoglo da Kosovo dobije nezavisnost, jer, kako kaže, glas Rusije u Savetu bezbednosti je brana da se to ne dogodi.

Napomenuo je da ne može da razume da SAD, koje su dve godine čekale da posle početka Prvog svetskog rata da ih napadne Japan da bi se odlučile da li da učestvuju u tom ratu, očekuju od Srbije da se za tri dana odluči i pored toga što rat sada nije zahvatio Srbiju.
- Kao da smo mi naivni i glupi, ubeđuju nas da je u pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, kao da se na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije ništa nije dogodilo. I kao da će naše osuda i priznanje nama vratiti Kosovo i vratiti princip teritorijalnog integriteta, ili će oni reći da to važi samo od sada - rekao je Dačić u prilično žustrom tonu.
Komentarišući dvostruke aršine koji se služe međunarodni zvaničnici i navode da je u Ukrajini došlo do gnusne povreda Povelje UN i drugih međunarodni akata, rekao je:

- Pa, sve je to bilo na KiM. Kako vas nije sramota, da kažete sada da Srbija ugrožava međunarodni poredak, jer neće doneti osudu Rusiji? Šta će nam doneti osuda? Hoće li SAD povući priznanje Kosova i prestati da traže učlanjenja u međunarodne organizacije? Sa druge strane, osuda Rusije i uvođenje sankcija će pomoći da Kosovo dobije nezavisnost. I neko sada nas pita šta ćemo mi da radimo. Pa, što pitate - mi ćemo da radimo u interesu Srbije - poručio je Dačić.

Istakao je da je zato odluka predsednika Vučić vrlo odgovorna.

Dodao je da nije bilo nikakvih svađa oko dokumenta koji je danas predstavljen, kako to spekulišu neki mediji, već samo rasprave oko formulacije.

- Moje su formulacije bile malo oštrije, jer nemam vrstu odgovornosti kao predseednik. Kada bi uvodili sankcije i narušili odnose sa Rusijm i Kinom, mi bismo odsekli granu na kojoj sedimo i čuvamo naš nacionalni i državni interes - konstatovao je Dačić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR