Glas Javnosti

SRBI NA BARIKADAMA 17 DAN: Jutro mirno posle sinoćne pucnjave kod Zubinog Potoka

Politika
Autor: Glas javnosti/Kosovoonline

Srbi na severu Kosova i Metohije na barikadama su 17. dan. Njihova poruka je ista, skloniće ih kada na slobodu budu pušteni uhapšeni Srbi i kada Priština bude povukla sa severa specijalne snage policije.

Kfor JE potvrdio da je sinoć došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, ali da nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Kosovska policija saopštila da nije bilo napada na policiju, niti je bilo razmene vatre policije sa bilo kojom grupom.


Jutros je obavljena redovna smena građana koji dežuraju na barikadama, a noć je protekla mirno. Za sada nema novih informacija o pucnjavi u Zubinom Potoku, javlja izveštač RTS-a.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio je sinoć da je Vojska, u vezi sa situacijom na Kosovu, dobila zadatke koje će u potpunosti izvršiti. On je ukazao da je situacija na Kosovu složena, kompleksna, i da zahteva prisustvo Vojske duž administrativne linije.

Tokom jučerašnjeg dana Priština je zabranila da patrijarh SPC Porfirije uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju.

Todić: Nije tačno da je pucano na Kfor

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić rekao je da je na barikadama u ovoj opštini, u Lešku i Ibarskoj Slatini, noć protekla mirno, a što se tiče pucnjave koja se sinoć čula u Zubinom Potoku, on je naveo da nije tačno da je pucano na misiju Kfor.

"Posle incidenta na teritoriji opštine Zubin Potok porasle su tenzije i na teritoriji opštine Leposavić. Narod je međutim rešen da istraje u ovoj borbi i odlučan da se izbori za sigurnu budućnost na ovim prostorima", rekao je Todić za TV Pink.

On je naveo da iako je bilo reči da će Euleks i Kfor dopremiiti hranu i sredstva za higijenu za pripadnike kosovske policije koji se nalaze u stanici u Leposaviću, da je pre dva dana na čelu kolone koja je stigla do stanice bilo vozilo Euleksa, ali da su iza bili pripadnici specijalne jedinice ROSU sa dugim cevima.

"Zabrinjava da je u policijsku stanicu uneseno oružje, odnosno, snajperske puške i to jasno govori kakve su namere Vlade iz Prištine. Sve na šta mi upozoravamo duže vreme sada se obistinjuje", rekao je Todić.

On je istakao da je u ovom trenutku ključno opredeljenje države Srbije da neće dozvolti nasilje nad srpskim narodom na Kosovu.

"Stvoreno je jedinstvo koje je bilo preko potrebno. Nemamo mi šta da tražimo u kosovskim institucijama kada od njih dobijamo samo nasilje i duge cevi. Ovog puta nema popuštanja. Ovo je za nas Srbija, narod ne želi da živi na nezavisnom Kosovu", rekao je Todić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR