Glas Javnosti

SPREČITI DISKRIMINACIJU: Na delu kampanja protiv sprovođenja presude o Visokim Dečanima

Politika
Autor: Glas javnosti

Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane prištinskih zvaničnika povodom zemlje manastira Visoki Dečani je bez presedana u širem regionu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Reakcija je usledila nakon serije izjava prištinskih zvaničnika koji su iskazivali nezadovoljstvo povodom odluke kosovskog Ustavnog suda iz 2016. godine o dodeli 24 hektara zemlje manastiru ili otvoreno pozivali na to da se ona ne sprovede.

"Sa velikom zabrinutošću, Srpska Pravoslavna Crkva već nekoliko meseci prati izjave koje dolaze od strane najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini, a koje se tiču statusa zemlje manastira Visoki Dečani i drugih sudskih sporova oko naše imovine, u koje smo uvučeni bez svoje volje", poručuje Eparhija raško-prizrenska, a prenosi N1.

Podsećaju da su se samo u decembru o ovom pitanju oglašavali predsednik kosovske skupštine, Glauk Konjufca, pojedini resorni ministri, predstavnici opštine Dečani u više navrata, koji su se otvoreno usprotivili sprovođenju odluke.

Osvrnuli su se i na izjavu kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je povodom zahteva međunarodne zajednice da se Visokim Dečanima vrati 24 ha oduzete zemlje, rekao da će da se potrudi „da se sačuvaju legitimna prava manastira“, ali i da bi da bi sam manastir trebalo da „uradi svoj deo posla tražeći rešenja kroz dijalog i dogovor sa lokalnim stanovništvom“.

Iako tvrdi da je svestan da bi odluke Ustavnog suda trebalo da se sprovode, kosovski premijer je ipak rekao da u ovom slučaju "mora da se vodi računa o protivrečnostima koje su pratile pitanje zemljišta oko manastira u istorijskom i pravnom smislu“.

"Ovoga puta, neistine su izrečene sa najvišeg mesta, od strane Aljbina Kurtija, premijera vlade u Prištini“, poručila je Eparhija raško-prizrenska u svojoj današnjoj rekaciji.

Ocenjuju da je „podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju bez presedana u širem regionu“.

"Jedini smisao obraćanja svih ovih zvaničnika vidimo u tome da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu na prostoru Kosova i Metohije ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke. Po rečima jednog od zvaničnika, sprovođenje ove odluke bi izazvalo ‘lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima. Prevedeno na običan jezik, ovo znači da su prava Srpske Pravoslavne Crkve na ovom području stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva, i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka“, dodaju iz Eparhije.

Nešto drugačiji tonovi od decidnog odbijanja kosovskih zvaničnika da se sprovede odluka, stigli su ove nedelje od bivšeg premijera, Ramuša Haradinaja, koji je kazao da je Kosovo stavljeno u pat poziciju "bez izlaza i alternative“.

"Ako ne sprovedemo odluku o imovini po ustavnoj presudi, onda možemo biti optuženi da ne sprovodimo odluku istog suda za Zajednicu“, rekao je Haradinaj.

Govoreći o postupku koji se vodio u vezi sa zemljom manastira Visoki Dečani, podsećaju da je on trajao šesnaest godina pred kosovskim sudovima.

"Za vreme tog postupka, Manastir Visoki Dečani je trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade, organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru, a klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira je nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata“, navodi se u saopštenju Eparhije.

Kažu da je za vreme postupka svako pravno pitanje detaljno obrađeno, pred svim sudskim instancama, te da su sam postupak sve vreme pratili i međunarodni predstavnici i njihovi pravni timovi.

"Verujemo da ne postoji postupak od 2000. godine koji je toliko praćen, i koji se ovoliko politizuje, ne od strane naše Crkve, već od strane lokalnih institucija“, ocenjuju iz Eparhije.

Podsećaju da uprkos dugotrajnom postupku koji je rezultirao odlukom Ustavnog suda, lokalne institucije odbijaju da sprovedu presudu u katastru već skoro šest godina.

"Ovakvo postupanje nije samo odraz stanja u kom se nalaze kosovske institucije, već i otvorene diskriminacije prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Dalje, ovakvo postupanje jasno govori i kakva bi bila sudbina naše Crkve na ovom prostoru ukoliko bi u celosti bila prepuštena na milost i nemilost vlastima u Prištini, iz koje god političke grupacije da dolaze“, dodaju.

Eparhija je još jednom izrazila očekivanje da će se ova sudska odluka sprovesti, međutim, dodaju i da sve teškoće oko tog pitanja, kao i opstrukcija vladavine prava koja traje godinama pokazuju da „suštinski problemi ostaju i samo je pitanje vremena kada mogu biti otvoreni na drugom mestu“.

"Zato, iako je važno da se sudska presuda izvrši, još je važnije da se nađu dugoročna rešenja kako da se dalja diskriminacija spreči i efikasno zaštite prava Srpske Pravoslavne Crkve i njene imovine“, naznačili su.

Iz Eparhije dodaju da lokalne institucije stalno pozivaju na dijalog sa SPC, ali i ocenjuju da taj dijalog „nije moguć sa nekim ko nam na svakom koraku pokazuje otvorenu etničku i versku diskriminaciju i nespremnost da poštuje sopstvene zakone“.

"Naša Crkva je od prvog dana nakon oružanog sukoba 1999. godine učestvovala u dijalogu sa lokalnim institucijama i aktivno radila na izgradnji poverenja i mostova, što je itekako poznato međunarodnoj zajednici. Stoga, sprovođenje ove odluke, od strane ove ili neke sledeće administracije, nužan je uslov kako bi nam se pokazalo da dijalog ne bi bio samo predstava za kamere i strane zvaničnike, i da postoji spremnost da se zaustavi sistematska kampanja diskriminacije i otvorenog neprijateljstva prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi“, dodaju iz Eparhije.

Navode da je rešavanje ovog pitanja minimum od koga bi moralo da se krene, te dodaju da postoji još čitav niz otvorenih pitanja i obaveza koje je Priština preuzela.

Osvrnuli su se i na navode kosovskog premijera koji je kazao da Srbija "zloupotrebljava SPC kao politički instrument protiv Kosova i Albanaca“.

"Uporno tretiranje pred javnošću naše Crkve kao političke institucije ili nekoga preko koga se pravi politički uticaj, zašta nema osnove, pokazuje suštinsko nerazumevanje koncepta slobode i ravnopravnosti verskih institucija u savremenom demokratskom društvu. Neodgovorne medijske izjave, arbitrarno komentarisanje pravosnažnih sudskih presuda i stvaranje konfuzije u javnosti dodatno ugrožava bezbednost Srpske Pravoslavne Crkve, njenih svetinja, sveštenstva, monaštva i vernika i u suprotnosti je sa svim međunarodnim standardima“, naveli su iz Eparhije.

Podsećaju da je SPC najstarija institucija koja postoji na ovim prostorima, te da o tome svedoče brojni domaći i strani istorijski izvori.

"Postojaće, ako Bog da, i u budućnosti. Braneći svoj identitet i imovinu ničim ne želimo da ugrozimo druge verske zajednice i građane, bez obzira na etničko poreklo, niti da se bavimo politikom. U toku svog postojanja, naša Crkva sa vernim narodom preživela je progone svake vrste, i ovakav odnos za nas nije nikakva novost. Još više smo rešeni da ostanemo na prostorima gde vekovima živimo, ali i da ne budemo eksponent političkih krugova, posebno onih koji žele da stvore imidž evropskog društva dok istovremeno ignorišu zakone i sopstvene sudske odluke“, naveli su.

Eparhija ocenjuje da nažalost, ovakav nepravedan i jednostran odnos prema SPC najviše štete može da donese svim građanima na Kosovu.

"Jer svako trezven može da se zapita kakve su njegove mogućnosti i budućnost u ovakvom sistemu, ukoliko institucija poput Srpske Pravoslavne Crkve, posebno manastir Visoki Dečani koji je kontinuirano radio na pomirenju i pomagao svim ugroženim u vreme oružanog sukoba 1998-1999. godine, već godinama doživljava ovakvu nepravdu i diskriminaciju“, zaključuju iz Eparhije.

NEĐO BELI MAG: ŽIV JE MATEJ, ALI GA KRIJUSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR