Glas Javnosti
posta

NOVA KURTIJEVA LAŽ! DOKLE VIŠE? Hoće da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom

Politika
Autor: Glas javnosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti po o zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

„Po već oprobanom mehanizmu, Albin Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže”, poručio je Petković u saopštenju.

Tako je bilo i sada kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća, rekao je Petković, naglasivši da činjenice govore suprotno.

„To je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen, jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji”, kaže direktor Kancelarije za KiM.
Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je, kako je dodao, moglo da dovede do humanitarne katastrofe.

„Isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji ‘Elektrosever’, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, kaže Petković.

Priština, kako dodaje, odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever” od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi.
„Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence ‘Elektrosever’ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove. Umesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti se služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM”, kaže Petković

„Jasno je da bi Kurti voleo da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom”, dodaje direktor Kancelarije za KiM.

Aljbin Kurti je na konferenciji za medije u Prištini izjavio da se „na severu Kosova struja troši i ne plaća”.

„S jedne strane, razumemo značaj prava na snabdevanje električnom energijom. Ono što se potroši mora da se plati, a pre skoro deceniju ovo pitanje je politizovano i čak je postojao dogovor u Briselu koji nije sproveden”, rekao je Kurti, preneo je RTS.

BONUS VIDEO: Bivši policajac o fatalnoj grešci u potrazi za Splićaninom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR