Glas Javnosti

Sloboda medija apsolutni prioritet, nije dozvoljeno mešanje u rad REM-a

Politika
Autor: Glas javnosti/rts

Ministra informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović rekao je za RTS da je sloboda medija, bezbednost, sloboda rada i izražavanja su apsolutni prioritet Vlade Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Napravljena je veoma efikasna, mala Radna grupa u kojoj su zastupljena sva medijska novinska udruženja po receptu kako je rađena i medijska strategija, očekujem da ćemo do kraja godine imati prvi draft krovnog zakona u javnom informisanju, kaže Jovoanović


Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović rekao je komentarišući štrajk zaposlenih u REM-u, da je REM naše regulatorno telo za elektronske medije, regulatorna nezavisna agencija i bilo kakav uticaj na njihov rad nije dozvoljen.

"Bilo kakav komentar mene kao ministra informisanja i uticaj na njihov rad je nedozvoljen. Apelujem na to da se ne vrši pritisak na naše regulatorne agencije. Tu si i RATEL i REM i ne mogu da sudim da li su neku odluku doneli brže ili sporije", istakao je Jovanović gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Prema njegovim rečima, sloboda medija, bezbednost, sloboda rada izražavanja su apsolutni prioritet Vlade Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

"U tom smislu smo od prvog dana posvećeni tom poslu i realiziciji medijske strategije i akcionog plana i rada sa medijskim i novinskim udruženjima i da je sloboda novinara i njihovog izražavanja apsolutni prioritet", kaže ministar.

Jedan od prvih poslova Ministarstva od kada je Jovanović na čelu jeste formiranje Radne grupe za izmenu Zakona o informisanju i zakona o elektronskim medijima.

"Napravljena je veoma efikasna, mala Radna grupa u kojoj su zastupljena sva medijska novinska udruženja po receptu kako je rađena i medijska strategija. Ovo je krovni zakon u sferi javnog informisanja. Očekujem da ćemo do kraja godine imati prvi draft ovog zakona", rekao je Jovanović.

Dodao je da mora da se sprovede i javna rasprava i da se pošalje u Brisel, da se dobije mišljenje Evropske komisije.

"Siguran sam da u prvom kvartalu sledeće godine možemo da imamo spreman ovaj zakon i da uputimo Vladi i dalje Skupštini. Moj Cilj je da u radu ove Radne grupe učestvuju stručnjaci", kaže ministar.

Televizije N1 i Nova S pre tri dana prekinule su emitovanje programa u Srbiji. Oni smatraju da ne postoje medijske slobode u Srbiji.

"Bitno je da svi građani znaju da su oni to uradili samostalno . Nijedna državna institucija nije uticala na njih da obustave svoj rad, da ne rade svoj posao, niko ih nije sprečavao da oni rade", istakao je Jovanović.

Napomenuo je da misli da oni žele da utiču na rad i odluke Regulatornog tela za elektronske medije. 

"Apsolutno je nedopustivo da se mešamo u rad regulatornih tela", kaže ministar.


O pretnjama novinarki 

Govoreći o pretnjama koje je dobila novinarka Jelena Obućina, Jovanović se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal jer su munjevito odreagovali.

"Ovo je dokaz koliko je Vladi bitna bezbednost i nezavisnost novinara. Oni si u veoma kratkom roku locirali pretnju koja je došla preko Tvitera. Sloboda i nezavisnost novinara je apsolutni prioritet", napomenuo je ministar.

Govoreći o potpisivanju dokumenta o ukidanju rominga za države regiona i države EU, kaže da je ovo odlična vest za naše građane i privrednike.

"Mobilni operatori regiona su se dogovorili da počev od oktobra naredne godine, pa do kraja 2026. postepeno spuštaju cenu rominga", rekao je Jovanović i istakao projekat na kome Ministarstvo radi, a to je realizacija širokopojasnog interneta u našim selima.

"Cilj nam je da do 2025. svako selo, svaka kuća u Srbiji ima internet 100 megabita u sekundi", rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR