Glas Javnosti
posta

SKLOPILI SPORAZUM! Albanija i tzv. Kosovo prave ADMINISTRATIVNU CELINU

Politika
Autor: Glas javnosti

Pošto parlamenti Albanije i tzv. Kosova ratifikuju "Sporazum o pravilima režima lokalnog pograničnog saobraćaja", biće stvorena administrativna celina.

Kako prenosi Koha ditore, ta teritorijalna administrativna celina biće 30 km unutar Albanije i 30 km unutar Kosova i Metohije i Albanije.

Rezidencijalni centri pograničnog područja definisani su Protokolom za implementaciju tog sporazuma, koji su potpisale vlade tzv. Kosova i Albanije 26. novembra prošlegodine. Da bi se olakšao lokalni saobraćaj biće otvoreno osam novih prelaza.

U izveštaju Vlade Albanije tamošnjem parlamentu navodi se da je sporazum u cilju olakšavanja lokalnog pograničnog saobraćaja pokrenut u okviru zajedničkih obaveza obe vlade, kako bi se pojednostavile procedure i mere u vezi sa režimom lokalnog pograničnog saobraćaja i dozvola za ovu namenu duž granice.

Ovaj sporazum ima za cilj da olakša kretanje stanovnika pograničnog područja, koji imaju pravo da borave u pograničnom području druge strane, pod uslovom da trajanje njihovog boravka nije duže od 90 dana u roku od 180 dana.

Stanovnicima pograničnog područja biće dozvoljen prelazak kopnene granice po režimu lokalnog pograničnog saobraćaja, pod uslovom da poseduju važeći identifikacioni dokument; poseduju dozvolu za lokalni pogranični saobraćaj; ne podležu merama zabrane ulaska na teritoriju strana potpisnica ili koje ne predstavljaju pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose.

Nakon ratifikacije sporazuma u ​​parlamentima Albanije i Kosova, biće stvorena teritorijalno-administrativna celina, 30 kilometara unutar Albanije i 30 kilometara unutar Kosova, gde će građani sa obe strane koristiti iste usluge kao i na Kosovu, tako i u Albaniji.

- Ima oko 300.000 stanovnika, koji će imati direktnu korist od ove olakšice. To znači da mogu slobodno pohađati školu od osnovne do srednje škole, u zavisnosti od lokacije obrazovnih institucija sa obe strane granice. Oni mogu da idu na posao sa obe strane granice, bez potrebe za bilo kakvim dokumentom, za bilo kakvu dozvolu, dakle uz potpuno slobodan promet - rekao je ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Čuči.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja ocenio je da će sporazum da da novi podsticaj privredi i lokalnim tržištima.

- Demarkacija granice je nemilosrdno podelila porodice, rodbinu, društva i kulturne prostore koji su vekovima živeli zajedno. Stanovnici će moći slobodno da se kreću uz posebnu dozvolu za prelazak u definisanim graničnim područjima duž cele granične linije između dve zemlje u unutrašnjosti do 30 km sa svake strane. Privremeni granični prelazi biće otvoreni gde god se ukaže potreba. Ekonomija će se razvijati i lokalna tržišta će rasti. Studenti će imati lakši pristup obrazovanju preko granice. Privremeni granični prelazi biće otvoreni kad god bude potrebe za praznike, kulturne i sportske aktivnosti, ili vanredne situacije. Razvijaće se privreda i lokalna tržišta, kao i usluge između dve zemlje - rekao je Svečlja.

BONUS VIDEO: Doktor Aleksandar Radojević o zagađenosti kao tihom ubici

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR