Glas Javnosti

SKANDALOZNE PRETNJE PRIŠTINE: Kosovo treba da tuži Srbiju zbog Dika Martija, Albanci su otišli predaleko

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši poslanik DPK Nait Hasani izjavio je da bi kosovske institucije trebalo da zahtevaju krivičnu odgovornost Srbije, na osnovu tvrdnji nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da mu određeni krugovi iz srpskih bezbednosnih službi prete smrću, prenosi Telegrafi. 

On je rekao da bi ubistvo Dika Martija bilo katastrofalno za Kosovo i Albance uopšte na Balkanu i da Martijev slučaj pokazuje opasnost za destibalizaciju Kosova. 

Marti je ranije rekao da pretnja smrću "izgleda dolazi iz određenih krugova srpskih obaveštajnih službi" koje su, kako navodi, tražile od plaćenih ubica iz podzemlja da ga likvidiraju kako bi "bacili krivicu na Albance sa Kosova", a Hasani navodi da je Srbija kao država "uvek koristila zločinačke metode da optužuje Albance".


"Slučaj Dika Martija trebalo bi da bude snažan signal vladi države Kosovo da reaguje kao država i da podnese krivičnu prijavu protiv Srbije kao države", kaže Hasani.

Prema njegovim rečima, izjava Dika Martija jasno pokazuje kako su pravljeni planovi da se Kosovo ugrozi "preko kriminalnih grupa koje Srbija ima u vlasništvu BIA". 

"Srbija je već i zbog rata Ukrajine sa Rusijom dobila najbolje mogućnosti u svoju korist da otvara sukobe i stvara političke okolnosti na Balkanu koje bi uticale na državne interese Kosova, Bosne, Makedonije i čitavog regiona. Danas vidimo Srbiju protiv EU i koja Rusiji nije uvela sankcije kao sve zemlje EU, ali je u ovom trenutku i naoružana oružjem od strane Kine", rekao je Hasani i naveo da to pokazuje "agresivnu i savezničku" ulogu Srbije "kao gotovo oružje za eksplozije na Balkanu pod ruskom komandom". 


Smatra da bi izbijanje sukoba na Kosovu imalo fatalne posledice po narod Kosova zbog ograničenja naoružanja i malog broja pripadnika KBS. 

"Vlada Kosova hitno treba da izdvoji budžet za jačanje vojske kupovinom naoružanja od saveznika i povećanjem broja vojnika sposobnih za odbranu po standardima NATO", rekao je Hasani. 


Na pitanje o tome kako će pretnje koje je dobio Dik Marti uticati na tok suđenja bivšim čelnicima OVK u Specijalnom sudu, Haseni je naveo da se u Hagu više ne sudi Hašimu Tačiju i drugima, već da se sudi Kosovu. 

"Danas, posle slučaja Dika Martija, moramo razumeti svrhu suda, koji nije stvoren da rešava pojedinačne slučajeve, već da optužuje Kosovo kao zločinačku državu i zločinački poduhvat našeg oslobodilačkog rata", rekao je Hasani, koji je svojevremeno glasao protiv osnivanja Specijalnog suda. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR