Glas Javnosti

SKANDAL ZA SKANDALOM! I proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci: NBS mi dala dozvolu, iz banke kažu NEMAMO POJMA

Politika
Autor: Glas javnosti

Srpski privrednik Mile Dragić, poznat po proizvodnji vojne opreme, imao je račun u švajcarskoj banci na kom je čuvao pozamašna sredstva, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Dragiću se sudilo zbog navodno štetnog ugovora o prodaji vojne opreme državi, u slučaju poznatom kao "Pancir", ali je pravosnažno oslobođen optužbi, podseća KRIK.

Mile Dragić je u „Credit Suisse“ banci kontrolisao dva računa, pokazuju podaci o bankovnim računima u Švajcarskoj koji su procurili u međunarodnom novinarskom projektu „Švajcarske tajne“ u kome je učestvovao i KRIK.


Jedan račun vodio se na firmu i Dragić je imao ovlašćenje da raspolaže novcem na njemu, pokazuju procureli podaci, ali ne otkrivaju koja kompanija je u pitanju. Račun je otvoren 2005, neposredno pre nego što je Dragić sa državom potpisao ugovor o prodaji vojne opreme – posao koji, međutim, nikada nije realizovan. Na računu je bilo gotovo osam hiljada švajcarskih franaka (oko 5.000 evra) u novembru 2008, a ugašen je nekoliko meseci kasnije.

Osim ovog računa, Dragić je 2015. otvorio i lični račun u švajcarskoj banci na kom je nekoliko meseci kasnije već bilo oko milion švajcarskih franaka (oko 900 hiljada evra).

Dragić u pisanom odgovoru za KRIK tvrdi da su oba računa vezana za firme i da u Švajcarskoj ne poseduje lični račun: „Računi koje navodite su računi pravnog lica… Ja lično nemam otvoren račun u Švajcarskoj. Zakon Švajcarske mi ne dozvoljava kao srpskom građaninu da imam privatan račun u njihovim bankama.“

On  tvrdi i da je imao dozvolu Narodne banke Srbije da novac čuva u inostranstvu za otvaranje računa u Švajcarskoj, na šta građane Srbije obavezuje zakon. Iz NBS-a, međutim, kažu da nemaju saznanja da je ovaj biznismen imao račun u „Credit Suisse“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR