Glas Javnosti

SKANDAL! Hrvati objavili dosije srpskog poslanika: Unuk pukovnika NDH, nećak generala iz rata protiv Srba

Politika
Autor: Glas javnosti

Jedan od najzagriženijih srpskih političara koji svojim fanatičnim, ali i smušenim izjavama zapanjuje je upravo Nebojša Bakarec (58), piše u autorskom tekstu Glasa Slavonije.

Demokratsko je pravo tog čoveka da izvali što god mu padne na pamet, kao što i je demokratsko pravo srpskih građana da izaberu u Narodnu skupštinu koga god oni to požele.
Tu ništa nije sporno, pa ni gluposti koje ovaj čovek izgovara. Nešto drugo iritira kada je reč o Bakarcu. On je ne tako davno bio istaknuti član Demokratske stranke kasnije u atentatu ubijenog premijera Zorana Đinđića.
Ubrzo on prelazi u konkurentski tabor otpadnika iz ove stranke koji su osnovali Demokratsku stranku Srbije.
Prvi predsednik te političke partije bio je Vojislav Koštunica.
Na opšim izborima u onome što je ostalo od Jugoslavije 2000. Nebojša Bakarec je bio portparol pobedničke koalicije Demokratske opozicije Srbije.
S obzirom da je Slobodan Milošević pokrao izbore, srpska opozicija  morala je da izvrši juriš na parlament, koji je 5. oktobra te godine bio čak delimično spaljen i opljačkan, kako bi  izborna volja naroda bil asprovedena. Rezultat Miloševićevog svrgavanja bilo je njegovo izručenje u Den Haag. Sve je to osobno potpomogao i Nebojša Bakarec koji je nakon 23 godine bivanja u redovima Koštuničine stranke odlučio još jednom promijeni kaput i postane marioneta.


Sve gore izneseno bilo bi zapravo nevažno za našeg čitaoca da taj isti Nebojša Bakarec nije rođeni Osječanin. Retki beogradski mediji neskloni aktuelnom režimu s uživanjem su podelili sa srpskom javnošću kako je deda Nebojše Bakarca bio “ustaški pukovnik” Eduard Bakarec koji je u odori hrvatskog legionara ratovao u Staljingradu 1942. Ljubitelji pikanterija tako su mogli saznati i da je rođeni Osječanin Nebojša Bakarec zapravo nećak penzionisanog brigadira Hrvatske vojske Edvarda Bakarca koji je tokom Domovinskog rata bio jedan od najzaslužnijih zapovednika za odbranu Osijeka.
Otkrivanje istine o poreklu omraženog naprednjaka u srpskoj javnosti nije uopšte naudilo Nebojši Bakarcu, isto kao što sličan podatak o “dedi ustaši” nije ugrozio karijeru trenutne predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović koja je po majčinoj strani hrvatskog porekla.
Iz Osijeka su potekli mnogi zanimljivi Srbi, poput Titovog praunuka Nebojše Broza, koji je zbog pripadanja kriminalnom miljeu uhapšen 2003. u akciji Sablja poduzetoj nakon atentata na premijera Đinđića, ili Veselinke Zastavniković. Potonja je dugo godina bila prva supruga kasnijeg srpskog predsednika Borisa Tadića, nakon čega je postala pravoslavna monahinja s trenutnom adresom na Kosovu.Zanimljiva je sudbina Eduarda Bakarca domobranskog, a ne ustaškog ratnika. Dotični je kao pripadnik 369. pojačane (hrvatske) pukovnije u odori hrvatskog legionara ratovao na strani Trećeg Reicha. Naročito se istakao u borbama za ukrajinski grad Harkiv, zbog čega je odlikovan nemačkim Željeznim krstom I. stepena. Ova jedinica koja je delovala u sastavu Wehrmachta, pregazila je i gradove Poltavu i Staljino (danas Doneck) te celi Donbas da bi naposetku završila u paklu Staljingradske bitke.
Višestruko odlikovani Bakarec je ranjen u jesen 1942. te je iz Staljingrada prevezen avionom u Nezavisnu Državu Hrvatsku. Poginuo je u borbama s partizanima 1944.

Jedinica u kojoj je ratovao Bakarec u svome sastavu imala je i velik broj vojnika muslimana iz Bosne. Uvidom u popis pripadnika 369. pojačane (hrvatske) pukovnije nailazimo na vrlo zanimljiva i šarolika prezimena. Navešćemo ćemo samo neka: Broz (Ljubomir), Krleža (Stjepan), Srbljenović (Marijan), Radulović (Petar), Mautner (Dragutin), Čačanin (Muhamed), Zambata (Josip)… Među njima je bio i satnik Petar Tumir iz Osijeka. Ko zna je li presudilo prezime, pukovnik Ljubomir Broz, odlikovan Malom srebrnom kolajnom  Ante Pavelića za hrabrost, preživeo je rat i umro 1967.

JURIŠ NA STALJINGRAD

Osim Hrvatske legije (neformalni naziv za 369. pukovniju), na Istočnom frontu ratovali su i Lako prevozni zdrug, koji je delovao u sastavu italijanske vojske, Hrvatska vazdušna legija te mornarica pod nazivom Hrvatski pomorski sklop. Primera radi, Lako prevozni zdrug bila je četa koja je 1942. osvojila Vorošilovgrad (današnji Luhanjsk) na istoku Ukrajine. Hrvatski vojnici obiju vera, katolici i muslimani, boreći se nominalno protiv boljševizma naneli su velike ljudske gubitke i ogromnu materijalnu štetu, učestvujući u osvajanju tuđih gradova i sela. Naša zemlja duguje trajno izvinjenje  Ukrajincima, Rusima i drugim narodima s prostora bivšeg Sovjetskog Saveza zbog nesreće koju su onde proizveli Hrvati. Jednostavno, nije istina da Hrvatska nije nikada u istoriji bila agresor.

Nekadašnji Osječanin Nebojša Bakarec danas je pripadnik drugog ili trećeg ešelona politike, mogli bismo reći nevažan tip. Ipak, svojom spremnošću da služi do poslednjeg daha izaziva negativne komentare i ismejavanje. Uprkos poreklu, on je danas fanatični turbo-Srbijanac, navodi Glas Slavonije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR
od Stepa u 30.01.2022 14:44:16 h
     0 
Pored ovoga,trebalo bi objaviti i dosije predaka Ane Brbanic.
od dragojlo u 01.06.2023 14:20:12 h
     0 
Sta je lose da znamo o roditeljima premijera Srbije
od Stepa u 30.01.2022 14:43:13 h
     0 
A sto je skandal