Glas Javnosti

DOSTOJNI NASLEDNICI NDH! Srbija reagovala na hrvatsko uništavanje posmrtnih ostataka žrtava ustaških zločina!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posmrtni ostaci Srba tajno se iskopavaju iz stotina kraških jama i drugih stratišta u Hercegovini, Lici, na Kordunu i drugim područijima, a potom spaljuju na deponijama kao otpad, tvrdi predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Nakon što je Udruženje građana Jadovno 1941. na svom sajtu objavilo tekst predsednika udruženja Dušana Bastašića, usledila je konačno reakcija iz Srbije. Nije baš od državnih institucija, ali je jako bitna i opštesrpski korisna.

Bastašić je još 31.07.2021. godine, u maniru pravog istraživačkog novinara, došao do nepobitnih dokaza, na osnovu javnih priznanja samih Hrvata, da se kosti Srba pobijenih u Pokolju (Genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima u Drugom svjetskom ratu) vade i odvoze u nepoznatom pravcu.

Linta je otišao korak dalje i utvrdio da se kosti srpskih mučenika spaljuju.

Linta je istakao da se ovo plansko uništavanje posmrtnih ostataka srpskih žrtava genocida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ sprovodi pod "sramnim i licemernim izgovorom brige za životnu sredinu".

"U tu svrhu hrvatska država angažuje speleološka udruženja, vojsku i druge pravne subjekte. Prethodno je decenijama planski bacano smeće i drugi otpad u kraške jame i na taj način su srpske žrtve genocida dodatno ponižavane, pljuvane i vređane, kao i njihovi potomci", naveo je Linta u saopštenju.

On je ocenio da je na delu proustaška politika potpunog zatiranja tragova počinjenog genocida nad srpskim narodom s ciljem rehabilitacije zloglasne NDH i ustaških monstruma.

Linta je još jednom zatražio da Srbija osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava genocida NDH.

Taj centar bi, kako je objasnio, organizovano i sistemski radio na prikupljanju dokumenata, podataka i građe o počinjenom genocidu, a nastavio bi i popis srpskih žrtava genocida i upoznavao domaću i inostranu javnost o počinjenom genocidu.

"Poseban zadatak Memorijalnog centra, u saradnji sa nadležnim organima Srbije, bio bi da insistira kod Vlade Hrvatske da se istraže sve kraške jame i druga srpska stratišta i utvrdi puna istina", naveo je Linta.

On je precizirao da to znači da se ekshumiraju posmrtni ostaci Srba, da se izvrši identifikacija gde god je to moguće i da se dostojanstveno sahrane.

"Potrebno je insistirati da se obeleže sva srpska stratišta podizanjem spomenika i spomen-ploča. Bez suočavanja hrvatskog naroda sa ustaškom i genocidnom prošlošću nisu mogući dobri odnosi", zaključio je Linta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR