Glas Javnosti

Simić: Srpski narod na Kosovu i Metohiji je u izuzetno teškoj situaciji

Politika
Autor: Glas javnosti

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je srpski narod na Kosovu i Metohiji u izuzetno teškoj situaciji jer su nasilne akcije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija svakodnevne.

On je rekao da se Srbi suočavaju sa snažnim pritiskom Prištine, ali i ćutanjem međunarodne zajednice.

"On očito ima dozvolu da sprovodi te akcije, ali ima i alibi za nasilne aklcije protiv golorukog srpskog naroda. A oni koji podržavaju Kurtija podržavaju i opoziciju u Srbiji kako bi se oslabila pozicija pregovaračkog tima. U teškoj i komplikovanoj smo situaciji. Jedini od kojih tražimo pomoć su Vučić i naša država Srbija, rekao je Simić.


Prema njegovim rečima najnovija odluka Osnovnog suda u Prištini da se u kućni pritvor pušta napadač na Milan Jovanovića pokazuje u kakvoj su situaciji Srbi.

"To je drugi put u nekoliko meseci da pripadnici policijskih formacija pucaju na Srbe i puštaju ih na slobodu", rekao je on.

Na pitanje šta je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao tokom jučerašnjeg sastanka Simić kaže da je Srpska lista ukazala na situaciju srpskog naroda, kao i da su mu ukazali da Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe bez odgovornosti, otimaju srpsku zemlju radi izgradnje baza specijalne policije u Zubinom Potoku i Leposaviću.

"Imam utisak da je Lajčak dobro upoznat, ali i da Kurti nije spreman za rešavanje otvorenih pitanja već za silu protiv golorukog naroda. Međunarodna zajednica mora da garantuje mir za sve na ovim prostorima. Najava da će Kurti upadati u opštine na severu izaziva bes i nervozu kod Srba. Mi ćemo se boriti svim legalnim sredstvima za osnovna ljudska prava", rekao je on.

Prema njegovim rečima Lajčaku su preneli da Kurtijeva najava da će koristiti hrvatski model za status Srba na Kosovu i Metohiji predstavlja pretnju obzirom na akcije "Oluju" i "Bljesak" u kojima je stradao srpski narod.

Na pitanje o izjavi poslanika Demokratske partije Kosova Hiseni Beriše da je tzv. Kosovo spremno za rat, kao i da će se u slučaju sukoba sa Srbijom boriti za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak, Simić kaže da nažalost na tu izjavu nijedan međunarodni predstavnik nije reagovao.


"Kada se preti Srbima nema podrške međunarodne zajednice. Uvek će svaljivati krivicu na Srbe", rekao je Simić.
On je istovremeno pozvao sve Srbe na KiM, koji žele da žive u miru da se odgovorno ponašaju u danima koji dolaze.

"Pozivam sve na skup 26. maja da pokažemo da želimo da živimo u miru i imamo budućnost", rekao je on.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR