Glas Javnosti

SAVEZ 90/ZELENIH: Jedino pravo rešenje MORATORIJUM NA LITIJUM!

Politika
Autor: Glas javnosti

Na Svetski Dan zemljišta, Savez 90/Zelenih Srbije apeluje da je ovog trenutka jedino pravo rešenje uvođenje Moratorijuma na litijum u dolini Jadra i Bora.

Savez 90/Zelenih Srbije želi da podseti da se širom planete danas, 5. decembra obeležava Svetski dan zemljišta, koji je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija proglasila 2013. godine.

Obeležavanjem ovog značajnog ekološkog datuma želimo da istaknemo značaj očuvanja i održivog upravljanja zemljištem, koji za čovečanstvo predstavlja glavni izvor hrane, a koji se usled industrijskih, rudarskih, poljoprivrednih  i drugih mnogobrojnih aktivnosti svakim danom sve više zagađuje i uništava.

“Ovogodišnji međunarodni dan se obeležava pod sloganom: „Zaustavite salinizaciju zemljišta, povećajte produktivnost zemljišta“ kako bi se skrenula pažnja na globalni problem zaslanjivanja zemljišta, koje je najčešće rezultat nepravilnog navodnjavanja. Salinizacija preti da ugrozi plodnost  i kvalitet zemljišta, poljoprivrednu proizvodnju i njenu održivost u sušnim predelima, koja je dodatno narušena i klimatskih promenama. Iako se u Srbiji navodnjava manje od 3% obradivog zemljišta, zbog posledica klimatskih promena koje se negativno održavaju na prinose, potrebe za navodnjavanjem, kao najefikasnijom agrotehničkom merom u borbi protiv suše, konstantno rastu”, navedno je u pisanoj izjavi stranke Savez 90/Zelenih Srbije.

Zeleni u Srbiji opominju da Svetski dan zemljišta u našoj državi prolazi u senci dešavanja oko najavljenih rudarskih radova u Jadru i u okolini Loznice. Savez 90/Zelenih Srbije apeluje da je ovog trenutka jedino pravo rešenje uvođenje Moratorijuma na litijum u dolini Jadra i Bora, koji će biti na snazi sve do završetka svih geoloških, rudarskih i posebno ekoloških studija procene uticaja na životnu sredinu.

“Zeleni insistiraju da građani koji su prodali svoju zemlju Rio Tintu imaju nesmetano pravo njenog korišćenja za vreme trajanja Moratorijuma. Posebno ističemo da prodajom zemlje nije prodat, niti može biti prodat resurs litijuma, koji je svojina države i svih građana Republike Srbije, zbog čega se mora posmatrati kao ekološki kapital i posebno blago od izuzetnog nacionalnog značaja”, istaknuto je saopštenju.

Savez 90/Zelenih Srbije želi da istakne da se više od 95% hrane proizvodi na ovom najznačajnijem prirodnom resursu i zato je očuvanje agroekosistema jako važno za planetu. Proces obnavljanja zemljišta teče jako sporo, i do nekoliko hiljada godina i zato: zaštita kvaliteta zemljišta, borba protiv zaslanjivanja i borba protiv klimatskih promena i održivo  upravljanje prirodnim resursima predstavljaju prioritete za sve nas, stoji u saopštenju Saveza 90/Zelenih.
 
              

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR