Glas Javnosti

SASTANAK VUČIĆA I PREDSEDNICE MAĐARSKE ZAVRŠEN : Hvala Mađarskoj što nam je dala skladišta za gas

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednica Mađarske Katalin Novak boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu, gde ju je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Mađarske Katalin Novak boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, nju je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka koji su imali, dvoje zvaničnika se obratilo javnosti i oboje su, između ostalog, istakli da su odnos i saradnja dve zemlje na visokom nivou.

Albanci kažu da su gospodari KiM i da imaju saveznike?

- To je izjava ministra unutrašnjih poslova u Prištini, on je rekao da gospodare i da će da gospodare nad celim Kosovom. Mislio sam da će da kaže nešto o pravu, o Briselskom sporazumu, o povelji UN, a on priča o gospodarenju. Gospodara je mnogo bilo, uvek, inostranih nad našim narodom, malo ih se zadržalo, a koliko će ovi da se zadrže to ćemo da vidimo. Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje, nego na međunarodno pravo, povelju UN, rezoluciju 1244, a oni... Dobro je da svojom bahatošći pokazuju šta misle o našem narodu i šta žele da urade - kazao je Vučić.

Koliko je Mađarska usamljena u EU u odnosu sankcija Rusiji?

- Mađarska je članica EU i do sada je glasala za sve pakete sankcija ali smo naglašavali da to nije svrsishodno jer bi trebalo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu. Sankcije bi trebalo da imaju najozbiljniji efekat prema Rusiji, ali posledice vidimo da imaju efekat baš u zemljama Evrope. Cene rastu, inflacija raste, oni koji su predložili sankcije računali su da će to pogoditi Rusiju, što se nije dogodilo. Trudili smo se da uvek budemo dosledni svom stavu. Mađarska zavisi od ruskih energenata. Što se tiče Srbije, oni vode brigu o Srbiji i građanima Srbije. Srbija nije jedina koja nije uvela sankcije, ni Moldavija nije uvela sankcije i to je pravo jedne suverene zemlje. Drugo je pitanje da ukoliko postane članica EU da li će bit u obavezi da uvede - rekla je predsednica Mađarske.

Rešenje za gužve na granici?

- To je pitanje koje radimo godinama. Imaćemo voz koji ide 45 minuta, zamislite idemo vozom 45 minuta, a čeka na granici 50 minuta. Radimo na tom, tražimo rešenje. Tražili smo da nam pomogu sa tzv. linijama, zelenim trakama, da trgovci mogu da idu bez zaustavljanja. Za to postoje tri rešenja, jedno je članstvo u EU, drugo uspostavljanje zelenih koridora, i to može da bude neka vrsta šengena u kom bi imali slobodu kretanja. Molimo mađarsku vladu da nastavi sa tim, jer to jeste problem. Mi nemamo slabu saradnju kao nekada pa da prođe 100 kamiona dnevno, danas prođe na 1.000 kamiona. Potrebno je da ljudi ne gube vreme - objasnio je predsednik Vučić.

Predsednica Mađarske je istakla da je važno da Srbija uđe u EU kako bi se oglašao prolaz granice.

- Volela bih da naglasim koliko su važna ulaganja u razvoj železnice i mislim i na razvoj železničke linije između Segedina i Subotice jer nas i to povezuje međusobno. Članstvo u EU, nama je cilj da Srbija što pre bude u EU, to bi nam olakšao međusobni prolaz i to bi smanjilo gužve - rekla je predsednica Mađarske.

11.57 Obraćanje predsednice Mađarske

- To što danas imamo ovako dobre odnose to može da bude i prirodno za nas, ali se samo po sebi ne podrazumeva. To što danas živimo u miru i što Mađari u Srbiji mogu da žive mirno, kao i Srbi u Mađarskoj, kao i to što se rukovodioci dve zemlje slažu i sarađuju, to nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Želim da se zahvalim predsedniku Vučiću što se zalaga za to i da dostignemo nivo koji nismo mogli da imamo ranije.

Razgovarali smo i o poteškoćama koje predstoje i regionu i celom svetu. Ovo nije jednostavan period. Pomenula bih rat u Ukrajini, sankcije, energetska kriza koja je posledica sankcija, ima posledica i u Srbiji i u Mađarskoj i šire. Rat će se po procenama odužiti i zato uvek naglašavamo značaj mira - rekla je ona.


- Želim da najavim formiranje mreže predsednika naklonjenih porodici i želim da pozovem predsednika Vučića da se pridruži tom forumu. Kako ćemo da obezbedimo budućnost ako nema dece i naraštaja? Naš rad je važan, za našu decu, za našu budućnost - zaključila je ona.

11.48 Obraćanje predsednika Vučića

- Naši odnosi su na najvišem nivou, hvala i Katalin na tome. Naša saradnja je toliko napredovala i politična i ekonomska. Sve što radimo, sve puteve koje radimo, koje gradimo, sve to ne vredi ako nemamo kome da ostavimo. Ne vredi ako nemamo dece. Razgovarali smo o svim pitanjima, od energetskim. Hvala Mađarskoj što nam je omogućila da koristimo njihova skladišta, što ćemo zimu moći lakše i spokojnije da dočekamo, što ne bi mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Novaka - rekao je predsednik Vučić.

Kako kaže, između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo.

Do kraja 2025. godine verujemo da će biti završena brza pruga Beograd - Budimpešta i za 2 sata i 45 minuta možemo stići do centra Budimpešte, kazao je predsednik Srbije.


- Zahvaljujem se Novak što nam pruža podršku političkim stavovima koje zajednički zastupa, kao i za razumevanje da nalazimo kompromisna rešenja po pitanju KiM. I za nas je veoma važno da taj bliski dijalog sa Mađarskom koji imamo, nastavimo - istakao je Vučić i dodao:

- Radujem se skorom susretu sa premijerom Orbanom. Potrudićemo se, ono što je bio savet predsednice Novak, da deo porodične politike odvojimo od socijalne politike.

11.31 Plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske

Plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske održava se posle razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Katlin Novak.

11.00 Sastanak Vučića i Katalin Novak

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, usledio je razgovor u četiri oka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarske predsednice Katalin Novak.

Mađarska predsednica dočekana je uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Potom su Vučić i Novak predstavili jedno drugom i članove svojih delegacija prenosi Kurir

Predsednik Vučić je poklonio i cveće predsednici Mađarske.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR