Glas Javnosti

SA KOSOVA ALUDIRAJU NA 'OLUJU': 'Problem srpskog stanovništa REŠAVATI PO HRVATSKOM MODELU'

Politika
Autor: Glas javnosti

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini Bedri Bahtiri smatra da se problem sa srpskim stanovništvom na Kosovu kao manjinom treba rešavati po hrvatskom modelu.

Dok se u javnosti na Kosovu ne dovodii u pitanje da Srbija mora da prizna nezavisnost inrtegralnog dela svoje teritorije, stav Bahtirija indirektno poziva na progon Srba sa Kosova.

Podsetimo, trenutnom rešenju manjinskog pitanja Srba u Hrvatskoj prethodio je masovni progon Srba sa teritorije današnje Hrvatske u akcijama "Bljesak" i "Oluja" tokom i krajem rata devedesetih tokom kojih  je više stotina hiljada Srba moralo panično da beži i da zauvek napusti svoje domove.

Srbi na Kosovu se već dve decenije suočavaju sa sličnim problemom jer je veliki broj stanovnika napustio južnu srpsku pokrajinu, zbog napada i pritisaka albanskog stanovništva.

Iako ne spominje direktno "Oluju" evidentno je da Bahtiri pominjanjem hrvatskog modela na svojevrstan način najavljuje šta čeka Srbe i kakav bi status trebalo da imaju u nezavisnoj državi Kosovo. 

Još jedan napad u nizu na formiranje Zajednice srpskih opština i traženja rešenja koja su katastrofalna za srpsko stanovništvo, Albanci faktički nastavljaju plan etničkog čiščenja Kosova.

Prema njegovim rečima, zahtev EU za osnivanje Zajednice srpskih opština ugrožava funkcionisanje Kosova.

Bahtiri ističe da bi Vlada Kosova trebalo da uzme odluku hrvatske vlade o formiranju Generalnog saveta srpskih opština Hrvatske i zatraži od EU pojašnjenje zašto je takvo rešenje dozvoljeno u Hrvatskoj, dok se na Kosovu traži nešto drugo.

Prema njegovom mišljenju Kosovo bi takođe trebalo da koristi ovaj model „za očuvanje jedinstva države, u potpunosti poštujući prava i interese manjinske zajednice“.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR