Glas Javnosti

KONAČNA ODLUKA RIK-A: Glasači s KiM glasaće u četiri opštine na jugu Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

RIK je odlučio da birači sa KiM, na parlamentarnim i predsedničkim izborima glasaju u četiri opštine centralne Srbije — Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Komisija je na 45. sednici razmatrala o donošenju odluke o načinu na koji će birači sa teritorije Kosovo i Metohije moći da ostvare svoje aktivno biračko pravo.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za KiM blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici privremenih institucija samouprava u Prištini odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora u našoj autonomnoj pokrajni.

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji - Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum.

Naime, birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće na teritoriji opštine Bujanovac, birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača iz opštine Zbun Potok, u opštini Raška, dok će birači iz Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači sa opštine Zubin Potok glasati u Tutinu.

Komisija je razmatrala Predlog rokova za vršenje izbornih radnji za glasanje birača sa KiM, a usvojena je odluka da će biračka mesta odrediti lokalne izborne komisije za Prištinu i opštine Gnjilane, Gora, Kosovska Mitrovica i Peć i to u saradnji sa upravama opština Bujanovac, Kuršumlija, Tutin i Raška najkasnije do 26. marta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR