Glas Javnosti

Stano: Srbima na KiM da se omogući da glasaju na predstojećim izborima

Politika
Autor: Glas javnosti

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da je EU sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na KiM, kao i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

On je rekao da će zbog toga srpski birači morati da putuju u gradove na jugu centralne Srbije da bi glasali na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra.

"EU preporučuje da se nastavi sa ustaljenom praksom da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Kosovu tokom srpskih parlamentarnih izbora 17. decembra, uz fasilitaciju OEBS-a. Očekujemo da se Kosovo i Srbija dogovore o modalitetima koji će omogućiti da se to dogodi, u dobroj veri i duhu kompromisa. EU podržava sve napore koji imaju za cilj omogućavanje kosovskim Srbima da učestvuju u demokratskim procesima. Kao takvi, od suštinske je važnosti da srpski birači sa pravom glasa sa prebivalištem na Kosovu mogu da ostvare svoja osnovna prava i daju svoj glas na predstojećim srpskim parlamentarnim izborima", naglasio je Stano.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR