Glas Javnosti

RASPRAVA U SKUPŠTINI OKO RIO TINTA : Optužena jedna ministarka da lobira

Politika
Autor: Glas javnosti

U Skupštini Srbije vodi se burna rasprava o formiranju nove Vlade Srbije u kojoj poslanici opozicije iznose niz kritika na račun satava vlade, kao i planova iznetim u ekspozeu Ane Brnabić, dok vladajuća većina i mandatarka uzvraćaju kritikama na račun bivše vlasti i politika koje opozicija promoviše.

Burne reakcije poslanika vlasti izazvala je poslanica Narodne stranke Ivana Parlić kada je rekla da nova Vlada Srbije planira da nastavi projekat otvaranja rudnika litijuma sa kompanijom Rio Tinto, čiji su „najveći lobisti“ mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić, kandidatkinja za ministarku rudarstva Dubravka Đedović Negre i šef kabineta predsednika Srbije Ivica Kojić.

„Propast Srbije je u srcu projekta Rio Tinto. Predlogom za sastav nove vlade poslali ste poruku Rio Tintu da ste spremni da nastavite taj projekat. Strancima izdajete našu zemlju i zemlju naše dece. Kažete da je našoj deci potreban internet, ali su im pre toga potrebni čisti vazduh, voda, zdrava hrana i zemlja“, rekla je Ivana Parlić Ani Brnabić na sednici Skupštine Srbije.

Ivana Parlić je navela da je vlast u Srbiji „prepisala zakon afričke države Kongo da bi služila Rio Tintu i ostalim novim okupatorima Srbije“, te da su zbog toga podnete krivične prijave i protiv premijerke i protv dosadašnje ministarke zbog kako je rekla, „veleizdaje“.

„Doveli ste novu ministarku Dubravku Đedović Negre, ali agenda stara. Dubravka Đedović Negre dolazi iz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor, a bila je i propagandista, izveštavala je iz Beograda za CNN, a Rio Tintu je potrebna propaganda, ali nema te propagande koja može da našminka ubistvo Srbije“, rekla je Parlić.


Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „nemamo pravo da uništimo više života nego što je planirano“, i tu je predsednik skupštine Vladimir Orlić prekinuo pitanjem da li je svesna da to nije tačno prenosi RTS

Premijerka Ana brnabić odgovorila je na kritike rečima:

„Kada vam smeta Rio Tinto, što ste doveli Rio Tinto? Kada hoćete da podnosite krivične prijave, što ih ne podnesete prvo protiv onog ko je promenio zakon 2006, a meni je drago što ste podneli protiv mene zato što ću ja sve svoje odluke sa najvećim ponosom braniti“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR