Glas Javnosti

Rio Tinto ima ugovor sa Poljoprivrednim fakultetom da finansira sledeće

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potpisao je Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom "Rio Sava", ćerka firmom "Rio Tinta", objavilo je udruženje "Marš sa Drine".

To je, kažu za N1 na novosadskom fakultetu, urađeno na inicijativu "Rio Sava" koja im se obratila još 2020. godine. Do sada, kako se navodi, ništa od dogovorenog nije sprovedeno, ali aktivisti upozoravaju da je to još jedna potvrda o aktivnostima Rio Tinta koji, ipak, nije otišao iz Srbije.

Dolina Jadar i dalje je u opasnosti da postane rudnik. Devet meseci posle tačke na saradnju sa Rio Tintom postaje sve očiglednije da te tačke nije ni bilo. Nakon odluke Vlade da završi saradnju sa Rio Tintom predstavnici te kompanije nekoliko puta su se, kako saznajemo, sastajali sa Evroskom komisijom, a tema sastanaka bila je upravo projekat Jadar. Nova dokumenta koja su se pojavila u javnosti su zvanična saradnja novosadskog poljoprivrednog fakulteta i Rio Tinta, navodi N1.

„Rio Tinto i Poljoprivredni fakultet su potpisali da će moći ta kompanija da finansira master i doktorske radove koji će biti u korist Rio Tinta. Samim tim naučni radovi koji će izaći neće imati naučnu objektivnost čime se, naravno, gubi svaki smisao nauke“, kaže Milica Damjanović Zantvort.

Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar ocenjuje da Rio Tinto pokušava na sve moguće načine.

„Oni, naravno, da nisu ni otišli, a sad idu samo nekom linijom koja deluje da se neće videti, da se neće saznati, ali ljudi su oprezni, pratimo situaciju, i verovatno su sklopili dogovor da se bave poljoprivredom“, navodi Petković.

Poljoprivredni fakultet saopštio je da ih je Rio Sava kontaktirala još pre dve godine, ali da do sada ništa iz potpisanog memoranduma nije sprovedeno. 

„Ono što oni žele je da pokriju naučno da je njihov projekat opravdan. Ono što će uspeti jedino jeste da unište kredibilitet Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, jer nauka stoji iza činjenica, a činjenica jeste da bi ovakav projekat uništavao poljoprivredna zemljišta“, ocenjuje Damjanović Zantvort.

Marijana Petković kaže da „jeste vrlo zanimljivo da projekat jeste povučen, ali da zahtev Rio Save za eksplotaciono polje nije, tako da imamo prava da sumnjamo da se projekat realizuje dalje da bi se verovatno zaokružio, završio, pretpostavljamo da je to strategija u kojoj učestvuju svi, pa i naša lokalna samouprava“.

Organizacija SEOS pre dve nedelje protestovala je ispred Ministarstva rudarstva i energetike i tražila stvarni kraj saradnje sa Rio Tintom i izmene zakona o rudarstvu.

Ljiljana Bralović iz SEOS Pranjani poručuje da će  „1. novembra krenuti u takve mere kakve Srbija još nije videla“.

Do tada meštani Gornjih Nedeljica tražili su rušenje napuštenih kuća. Sve bi trebalo da počne sutra, ali kako se navodi u saopštenju Ne damo Jadar, dok ne bude sve urađeno po zakonu i dok se ne bude znalo gde će se šut nositi, oni će rušenje blokirati.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR