Glas Javnosti

PRIŠTINA OPET PRETI I BULAZNI! Srbija, Rusija i Kina su opasnost, moguć rat na Balkanu?!

Politika
Autor: Glas javnosti

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu rekla je da se moraju preduzeti hrabri koraci protiv onih koji ovde u regionu promovišu destabilizaciju susednih zemalja, kao što su Srbija i Rusija i delom Kina.

"Bolno je, ali nažalost tačno, da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan", rekla je ona, prenosi Ekonomija onlajn.

"U bezbednosnom smislu trenutno se nalazimo u veoma teškoj situaciji. To me podseća na situaciju od pre 20 godina. Već tada smo upozoravali da će rat biti neizbežan, ali nas niko nije shvatao ozbiljno. Danas smo ponovo suočeni sa rizikom od sukoba. Zato moramo biti vrlo jasni – mi, pravi Evropljani, ovde u regionu, i sa našim moćnim evropskim partnerima, a pre svega sa našim američkim saveznicima da nikada ne zanemarimo realnost, jer to nije dobro rešenje“, rekla je Gervala.

Ona dalje kaže da je o ovom problemu upoznala i zvaničnike NATO i SAD na nedavnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi. Prema njenim rečima, trenutna kriza se ne može rešiti slanjem određenih diplomata u region.

Optužila je rukovodstvo u Srbiji da koristi jezik sličan onom koji je 90-tih godina koristio Slobodan Milošević. Ako se pogledaju napori Dodika, Vučića i Putina u Bosni, kako je dalje navela, vidi se da je na stolu podela država koju su pokrenule Srbija i Rusija. Spomenula je i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji, istakla je, javno govori da je želja da se stvori "ono što zovu Srpski svet".

"Nemojmo više da se zavaravamo. Hajde da zaista analiziramo šta se dešava na terenu. Ovde se više ne radi samo o diplomatskim razgovorima. Hajde da razgovaramo kao pravi Evropljani, NATO i SAD, kako bismo izbegli ono što može da se desi ako ne budemo delovali kako treba i odlučno“, zaključila je Gervala.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP