Glas Javnosti

PREDSEDNIK VUČIĆ: Nikada nismo bili u težoj i kompleksnijoj situaciji na Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas. Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte.

"Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovna i složena (…) mnogi ljudi su sveli svoj odnos prema Kosovu i Metohiji na parolaško delovanje u kom kažu ‘Kosovo je Srbija’ i to je sve, ali mislim da nikada nismo bili u kompleksnijoj i težoj situaciji nego što je danas“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti povodom situacije na Kosovu, piše N1.

Kazao je da režim u Prištini pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, igrajući na kartu „veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Aljbina Kurtija da nekoga spasava i bori se protiv velikosrpskog hegemonizma“.
„Doneli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nametnu, pre svega narodu na severu Kosova i Metohije. Unapred su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica“, najavio je Vučić.

Objasnio je kako se Priština poziva na tačku tri sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a u kojoj se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim izlazno-ulaznim dokumentima za one koji tranzitno putuju u treće zemlje, koristeći statusno neutralni jezik.
Vučić je podvukao da to nikako ne može da važi za Srbe sa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu, niti putuju tranzitno u treće zemlje.

„Druga stvar je što to Albanci žele da iskoriste i kažu: ‘Pa, to je reciprocitet, mi imamo pravo u skladu sa Ustavom Kosova. Pa, u skladu sa Ustavom Srbije Kosovo je deo Srbije, pa mi ne idemo oružjem da to vraćamo pod ustavno-pravnu kontrolu Republike Srbije. Ponašamo se odgovorno, ozbiljno, ne želimo sukobe i rat. To je najgluplje objašnejenje od albanskih političara“, ocenio je Vučić.

Kada je reč o registarskim tablicama, Vučić je podsetio da su sporazumom iz 2011. godine uvedene RKS i statusno neutralne KS tablice koje je izdavao UNMIK, i da je njihovo važenje bilo oročeno na pet godina sa najavom da će nakon isteka tog perioda dve strane ponovo razmotriti pitanje tablica.
U međuvremenu je, podsetio je, Marko Đurić 2016. godine potpisao sporazum sa Prištinom u kom se navodi da će se važenje KS tablica produžiti do kraja 2021. godine, ali je Priština u septembru 2020, kako je ocenio, samovoljno ukinula KS tablice.

„I šta Priština danas hoće, želi da kaže: ‘Ne postoje više KS tablice, mi smo suverena država, Kvinta nam kaže da smo suverena država, i briga nas za sve drugo, možete imati samo RKS tablice, i nećemo dozvolizi KM tablice da niko ne bi pomislio da postoje ostaci druge države“, rekao je Vučić.

Vučić je citirao i prvih šest tačaka Briselskog sporazima koje predviđaju formirnaje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa širokim ovlašćenjima, ističući da ni posle 3.390 dana ništa od toga nije ispunjenu.

Predsednik je istakao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast registrovano 206 incidenata usmerenih protiv Srba na Kosovu, i da ih je u sedam meseci ove godine procentualno više nego u celoj prošloj godini. Od toga je bilo 35 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i srpska groblja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od vt u 31.07.2022 20:11:21 h
     0 
I šta ćemo sad
od vt u 31.07.2022 20:11:21 h
     0 
I šta ćemo sad