Glas Javnosti

EU PODRŽALA KURTIJA: Priština ima pravo da ukine KIM tablice ali KORAK PO KORAK

Politika
Autor: Glas javnosti

Portparol EU Peter Stano kaže da je Brisel početkom nedelje bio "obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji KiM, a o čemu je specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovaro i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stano je rekao da prema sporazumima iz dijaloga o slobodi kretanja iz 2011. i 2016. godine Priština ima pravo da postepeno ukine KM tablice, prenosi RTS.

- Sporazumi su jasni i predviđaju da se na Kosovu koriste samo tablice koje izdaje Kosovo - navodi Stano.
Dodaje da je "važno da se za implementaciju ovog plana da dovoljno vremena" i da se "priprema i sprovodi uz bliske konsultacije sa građanima i u skladu sa dobrom evropskom praksom".

- Sloboda kretanja je kamen temeljac Evropske unije. Očekujemo da i Kosovo i Srbija promovišu slobodu kretanja u regionu i da deluju konstruktivno u tom pogledu i da ne postavljaju bilo kakve nerazumne prepreke koje bi ograničavale slobodu kretanja - poručio je Stano.

Stano je u ime EU ponovio poziv "obema stranama" da koriste dijalog koji vodi EU kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama.

- EU očekuje da i Kosovo i Srbija neguju okruženje pogodno za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, na šta bi strane sada trebalo da se u potpunosti fokusiraju - zaključuje Stano.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP