Glas Javnosti

PODREPAŠ KURTI SE NUDI EU: "Kosovo" spremno za otvaranje pregovora i status zemlje kandidata

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti je na šestom sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije poručio je da je tzv. "Kosovo" spremno da dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali i za otvaranje pregovora sa EU.

"Agresija Rusije na Ukrajinu vratila je značaj proširenju EU, ne samo kao oblasti socio-ekonomskog prosperiteta, već i kao oblasti mira i bezbednosti. U decembru 2023. godine, Samit EU sa Zapadnim Balkanom potvrdio je budućnost našeg regiona u EU.

Mi smo 15. decembra 2022. u Pragu podneli zahtev za članstvo u EU. Smatramo da članstvo u EU treba da bude zasnovano na meritokratiji. Spremni smo da odgovorimo na hiljade pitanja koja dolaze iz Evropske komisije. Članstvo u EU je strateško rešenje", rekao je Kurti.


Naveo je da je tzv. "Kosovo" sprovelo više od 70 odsto reformi.

"Sproveli smo duplo više od planiranih reformi. Međutim mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u EU", rekao je Kurti.

Zato je istakao da je Kosovo ispunilo sve zahteve EU za ukidanje kaznenih mera i da je sada na Uniji da napravi korak i da ih stavi van snage.

Glas javnosti/Reporteri

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR