Glas Javnosti

PLJAČKA SRPSKE KRALJICE BANJA (9) Široko! Za saradnike premijerke i ministra 42,5 miliona od građana Vrnjačke Banje

Politika
Autor: Glas javnosti

Gde god da se zagrebe naiđe se na sumnjive tendere i još sumnjivije firme i likove, koji su učestvovali u poslovima plaćanim iz kase Vrnjačke Banje. Sve ove malverzacije su detaljno opisane u kriminalističko-obaštajnom izveštaju o radu Bobana Đurovića, lokalnom šefu Srpske napredne stranke koji je na čelu opštine od 2012. godine.

U nizu označenih sumnjivih poslova, preko gradnje i tendera navodi se i raspisivanje javne nabavke za ugradnju video nadzora na teritoriji srpske kraljice banja.

Tako je 15. aprila 2021. godine raspisan tender za ugradnju video nadzora. Za ovu kapitalnu investiciju opština je izdvojila 42,5 miliona dinara, bez PDV-a. Tender je podrazumevao nabavku opreme za video nadzor za frekventne objekte na teritoriji opštine i to: saobraćajnice - raskrsnice i pristupne puteve, kao i za šetalište i parkovi.

I ovaj tender se raspisuje dok opština grca u dugovima, nema para ni za plaćanje struje za uličnu rasvetu. Odluka o dodeli ugovora doneta je 2. juna 2021. a vrednost 42.423.910,00 (67.000 dinara manje od izdvojene sume). Ukupno sa PDV-om ugovor iznosi 50,9 miliona dinara. Naravno, pored mnogih firmi u Srbiji na tender je pristigla samo jedna ponuda i to od beogradske firme “Makina sekjuriri”. Slučajno?

 

Baš u vreme dok naprednjak Boban Đurović sklapa ugovor sa ovim jedinim ponuđivačem iz Beograda iz Crne Gore je stigla šokantna informacija. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je saopštilo da je njihova posebna komisija utvrdila da je “Makina sekjuriti“ umešana u nameštanje tendera za kupovinu kamera i radara za nadzor graničnih prelaza u kojima je navodno pronevereno više od milion evra.

- “Makina sekjuriti“ je ovaj posao dobila na nameštenom tenderu, a Crna Gora je robu platila pet puta više nego što je njena vrednost na tržištu - tvrdio je državni sekretar crnogorskog MUP-a Rade Milošević i naveo da su sa opreme za nadzor skidane nalepnice pravog proizvođača i lepljene oznake “renomiranih firmi“ kako bi se prevario kupac.

Ali, to nije sve…



Portal Pištaljka je, takođe, pisala o spornim tenderima “Makina sekjuriti“. Gradska uprava Beograda je kupila bezbednosni sistem za kontrolu ulaska i prolaska u dve zgrade uprave koji je obuhvatao i identifikaciju očitavanjem vena sa dlana. Za taj posao dobili su 460.000 evra. Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti sproveo je zbog toga nadzor u gradskoj upravi i utvrdio kršenje zakona pošto se pre nabavke “čitača dlana“ niko nije konsultovao sa njim. Ispostavilo se da je basnoslovni skener nabavljen za proveru ulaska u dve prostorije, iako dozvoljen pristup tim prostorijama ima samo jedna osoba.

“Makina” je pored Beograda, i u Zaječar aprila 2018. godine dobila javnu nabavku za proširenje integrisanog sistema zaštite (video nadzor) vrednu 90.000 evra. I tu su bili jedini ponuđivači.

Sumnje se javljaju i u tenderu JP ”Emisiona tehnika i veze” gde se krajem 2014. pojavila firma "Vip sekjuriti". A iz ove firme su naveli i detaljnu specifikaciju opreme koja bi trebalo da bude ugrađena. Kao potreban, naveden je model kamere čiji je distributer samo jedno preduzeće - "Makina".

 

I tako se dolazi do nastavka hobotnice. Na svim tenderima se u ime “Makine” pojavljivao Branislav Krekić. A on je tu došao posle odlaska sa mesta direktor beogradskog javnog preduzeća Sportski centar “Milan Gale Muškatirović“ (nedakašnji “25. maj”). A upravo je Pištaljka otkrila da je dok je upravljao tim sportskim centrum nameštao javne nabavke, između ostalih i za “Makina sekjuriti“ od 1,77 miliona dinara, koja ga je kasnije (2014.) i zaposlila.

A “Novosti” su pisale da je Krekićeva sadašnja firma dobila i posao postavljanja nadzornih kamera na gradilištima duž Koridora 10 vredan 8,5 miliona dinara. U preduzeću “Koridori Srbije“ nisu međutim potvrdili ovu vest. U odgovoru Pištaljci naveli su da je video nadzor postavljen na sedam lokacija ali da nemaju uvid u ugovore koje je glavni izvođač radova sklopio sa firmama koje su postavljale kamere kao podizvođači.

Po podacima Agencije za privredne registre, “Makinin“ dobitak u 2015. godine je bio 2,3 miliona evra, a 2016. godine 4,4 miliona evra. Prijavljeni dobitak je dramatično pao 2017. godine na 430.000 evra. Posle je skočio na 774.000 evra.

 

U to vreme, prijave u APR-u za ovu firmu podnosila računovođa Selma Žnidaršič, a od ove godine to radi poznati beogradski advokat Igor Isailović. On je ranije bio zastupnik Siniše Malog, a sa predsednicom Vlade Anom Brnabić je bio suvlasnik firme “Energy and innovation“.


Sutra: Opštinske pare za Dom zdravlja preko menjačnice

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR