Glas Javnosti

PET VESIĆEVIH PROJEKATA koje BEOGRAĐANI MRZE! Od "RASPEVANE" FONTANE do preoranog TRGA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Od nesuđenog glumca, novinara, do glavnog zakulisnog operativca DS-a i zvanično drugog čoveka Beograda (nezvanično - prvog), Goran Vesić, na mrežama popularni "SIĆVE", uspeo je da se kao iskusni politički konvertit propne do čoveka koji se u glavnom gradu Srbije pita za sve. Sada mu se, nezvanično, smeši i karijera šefa izbornog štaba SNS-a.

Ovaj po rođenju Kruševljanin, po odrastanju Kraljevčanin (osnovnu i srednju školu završio je u ovom gradu), a po ne(delu) Beograđanin, svoj stranački put do najmoćnijeg čoveka najvećeg grada Srbije, zidao je postepeno, penjući se polako lestvicom društvene moći i služeći se hladnim oružjem političke "izdaje".

Kao neko ko je sposoban da za tili čas promeni stranu, jasno je da je Vesić od samog ulaska u politiku važio za vrednog operativca koji se ne libi da uradi bilo šta što bi ga moglo približiti aktuelnom vrhu vladajuće partije.


Iako sam nesposoban da ubere simpatije glasačkog tela, nešto zbog prezauzetosti nevidljivim tehničkim aktvnostima u pokretanju političke igre kojoj je u datom trenutku priklonjen, a mnogo više zbog nedostatka harizme, Vesić je svoj put krčio kao večiti pozadinac i glavni šraf svake stranačke mašinerije kojoj je pripadao.


Ipak, i ka takav, uspeo je da za svega nekoliko godina, upornošću i beskompromisnim ostvarivanjem svakog cilja koji partija od njega traži, na sebe navuče mržnju mnogih Beograđana, što je čak i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić u jednom obraćanju priznao, rekavši da Vesić i nije najomiljeniji čovek u glavnom gradu.

Pa opet, ovaj politički Iznogud, koji već nekoliko godina diše za vratom uspavanom, i pomalo nezainteresovanom gradonačelniku Radojičiću, za to kratko vreme uspeo je da Beograd okrene naopako, uzduž i popreko i to nekoliko puta.


Dirnuvši u neke od simbola glavnog grada, Vesićevi projekti okarakterisani su kao skandalozni, skupi i, najvažnije - nepotrebni i neuspešni.

Preoravanje Trga Republike

Rekonstrukcija Trga Republike, koja je prema Vesićevim rečima koštala 6,4 miliona evra, što je, kako je sam istakao za 24 miliona dinara manje nego što je bio osnovni, već potpisan ugovor, možda je u celom ovom projektu i sporedna stvar.

Mnogo važnija posledica ovog projekta je krajnji izgled samog trga, i još važnije, nesrećna epizoda sa preoravanjem već utisnutih kocki, koje su, nečijom nestručnošću, prvi put kada su slagane, postavljene naopako.

Tako su radnici, osim probijenih rokova, morali da vade kocke, i preslažu ih istom onom rutom kojom dnevno svojim vozilima prođe veliki broj Beograđana. Ova Vesićeva slagalica, opravdano je izazvala bes stanovnika glavnog grada, da bi na kraju, ceo krajolik delovao poput Tjenanmena u Kini, ili već nekima zaličio na Skenderbegov Trg u Tirani, koje prati gorki ukus diktature, koja je jednom već rušena sa istog tog mesta.

Kalemegdanska gondola

Iako zaštićeno dobro od velikog istorijskog značaja, Vesić je svoje pipke pružio i do Kalemegdana, tog istorijskog jezgra Beograda. Naime, Vesić je u suludoj nameri da gondolom spoji dve obale Save, krenuo u krčenje prostora oko koje je trebalo da nikne kontrolna kućica. Tada je, bezdušno posekao simbol ovog dela Kalemegdana, takozvano Lampion drvo koje je bilo neka vrsta prirodne kapije do platoa odakle se pružao veličanstven pogleda na neimarsko i urbanističko čudo stare Jugoslavije, Novi Beograd. Od gondole se odustalo, možda samo privremeno, ali Lampion drvo posečeno je zauvek.

Raspevana fontana

Trg Slavija, još jedan od simbola Beograda, trajno je promenio svoj nekadašnji izgled, zahvaljujući fontani postavljenoj u kružni tok, na mesto spomenika i grobnog mesta borca za socijalnu pravdu Dimitrija Tucovića. Asfaltne trake na kružnom toku sužene su u korist same fontane, koja je trebalo, uz raznobojna svetla da pušta zvuke popularne muzike. Međutim, nakon što je otkriveno da fontana pušta vodu, usledila je rekonstrukcija tek postavljene fontane, a kako je jednom prilikom kontrolni centar fontane bio hakovan, a iz nje puštena neprimerena muzika, od muzičkog programa se neslavno odustalo. Nakon svega, fontana je sada samo ono što je od početka i trebalo da bude - fontana.

Makiško polje i metro

Vesić je još jednom uspeo da unese nemir Beograđanima nakon odluke da se uđe u izgradnju metroa. Osim previsokih troškova, izgradnja metroa trebalo je da počne na polju Makiš, gde se nalaze brojna vodoizvorišta sa kojih se grad snabdeva vodom. Ekološki aktivisti upozorili su da bi takva izgradnja bila pogubna po tekuću vodu u glavnom gradu. Projekat i dalje stoji, a vlasti su u međuvremenu pokušale da opravdaju suludu rutu metroa koja, sudeći po rečima nezavisnih urbanista, povezuje pogrešne delove grada.

Vesićmobil

Nešto u želji da izađe u susret Beograđanima koji pre svega žive u prigradskim naseljima, a mnogo više zbog želje da u javnosti popravi svoju reputaciju, Vesić je došao na "genijalnu ideju" da postavi svoju kancelariju na pokretnu platformu, Vesićmobil. I dok mu se čitav grad ismeva na ovoj ideji, on je otišao korak dalje, te sada u dogovoru sa jednom kineskom robnom kućom, kako su preneli pojedini mediji, prodaje i igračku Vesić mobil. Ostaje da se vidi da li će prodaja Vesićmobila za decu zaživeti i opravdati sav besmisao njegovog kombija, dok polovina glavnog grada i dalje nema kanalizaciju.

BONUS VIDEO Ispovest Majkla Babića iz grotla Melburna 




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR