Glas Javnosti

OVO JE NACRTA TEKSTA KOJI ČEKA LIDERE U BRISELU: Ukrajini i Moldaviji kandidatura a BiH?

Politika
Autor: Glas javnosti

U telima EU pripremljen je i poslednji tekst nacrta zaključaka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog saveta u četvrtak i petak.

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument, a u kojem stoji, kako se navodi, da će se Ukrajini i Moldaviji dodeliti status kandidata za članstvo u EU.

"Evropski savet priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Euvopske unije. Evropski savet je odlučilo da dodeli status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji", stoji u nacrtu zaključaka. Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je pre sedam dana dala Evropska komisija.

Premda su se spominjale razne ideje, čini se da Evropski savet neće biti u stanju da usvoji nikakvu konkretnu odluku za zemlje zapadnog Balkana. Za njih će, kako je rekao jedan visokorangirani diplomata EU, biti samo "lepih reči"

Evropska komisija protivi se davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini iako se pojavila i ta ideja. Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata, ali ta zemlja nije ispunila nijedan.

Ako bi joj se sada dodelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobijaju status kandidata samo tri meseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, BiH se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije.

Ali i za BiH postoji paragraf u nacrtu zaključaka, a Hrvatska je uspela da ubaci i zahtev o izbornim i ustavnim reformama, čega u prethodnim varijantama nije bilo.
"Evropski savet pozdravlja politički dogovor lidera Bosne i Hercegovine postignut 12. juna 2022. u Briselu, koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana.

Politički lideri u BiH pozvani su da brzo ispune obveze iz sporazuma i finalizaciji ustavnu i izbornu reformu, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na evropskom putu, u skladu s prioritetima koje je postavila Evropska komisija u svom mišljenju kako bi dobila status kandidata", piše u nacrtu.

U vezi sa zapadnim Balkanom, ovaj se put spominje i nedvosmislena privrženost evropskoj perspektivi članstva država regije, nešto što već godinama nije tako jasno stajalo u dokumentima Evropske unije.

"Evropski savet izražava punu nedvosmislenu privrženost perspektivi članstva u EU za zapadni Balkan i poziva na ubrzanje pristupnog procesa", stoji, između ostalog, u tekstu nacrta zaključaka.

Najveći je haos, pak, oko otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje su odavno ispunile uslove. Njihov primer dokazuje suprotno od onoga što govori EU - da nema nikakve "nedvosmislene privrženosti EU", nego da je na delu blokada procesa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR