Glas Javnosti

Otkud to da baš sada ekstremni albanski političari pričaju o ratu i na "spisak želja" stavljaju Niš i Rašku

Politika
Autor: Glas javnosti

Hisen BEriša je govorio o spremnosti tzv. Kosova na rat ukoliko im se naruši teritorijalni integritet i suverentet, dodao je da bi se borbe odvijale i za Kuršumliju, Niš, Rašku i Sandžak. On je sve ovo rekao nakon posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini.

Spremnost za rat, a posebno mesta koja su na listi želja bivšeg istaknutog pripadnika OVK Hisena Beriše, istovremeno svedoče i o velikoalbanskoj ideologiji koja je bez sumnje prisutna u današnjoj kosovskoj politici. 

Sve ovo dešava se u momentima kada EU pokušava da stvori uslove za nastavak dijaloga, koji Priština blokira ne želeći i dalje da prihvati realizaciju Briselskog sporazuma iz 2013. godine u pogledu Zajednice srpskih opština.

Ovakvim pristupom i pretnjama čini se da maksimalistička i isključiva pozicija Prištine nema nikakve šanse za promenu.


Penzionisani general Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa, kaže da Srbija nema nameru da ratuje, a da je izjava Hisena Beriša nebulozna.

"To je terorista koji se presvukao samo što se tiče odeće, ideologija je ostala ista, ekstremno islamistička i ona traje već 24 godine. Čak su ih i njihovi mentori do proleća 1998. godine držali na spisku terorističkih organizacija, a u svim rezolucijama UN o Jugoslaviji, OVK se imenuje kao teroristička organizacija. Berišina izjava je ratnohušačka i koliko sam video on bi želeo i Niš, Rašku, Kuršumliju. Ono što je interesantno da se ta izjava pojavljuje baš u ovom trenutku i to tokom posete izaslanika EU Miroslava Lajčaka, gde ga on upozorava i pominje nekih 70.000 boraca koji su spremni za rat", kaže Lazarević.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa navodi da Srbija nema nikakvu nameru da ratuje, ali ni da dopusti Prištini da proganja Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Te izjave svakako ne doprinose normalizaciji odnosa za koju se zalaže EU. Na kraju, ono što mogu da zaključim da se radi o sinhronizovanom potezu tog teroriste koji uskače u voz koji se vrti u krug od 2008. i nedosanjan san o nezavisnom Kosovu koji ne mogu da ostvare ni uz svu pomoć njihovih mentora. Sada su na potezu EU i SAD da ih primoraju da ne potpaljuju vatru i promovišu nove ratne sukobe na našim prostorima", završava Lazarević.


Kosovski analitičar Fadilj Ljepaja istakao je za Kosovo onlajn da je Hisen Beriša opozicioni poslanik, te da njegovu izjavu o ratu treba uzeti u tom kontekstu.

Međutim, kako je naveo, to ne znači da mnogi na Kosovu ne dele mišljenje sa Berišom, dodavši da, bez obzira na to, Kosovo ni u kom slučaju neće započeti rat.

"Mislim da su gospodin Vučić, srpska politika, i srpski generali svesni da Kosovo nije više ono što je bilo pre 25 godina. Kosovo ni u kom slučaju neće započeti nikakav rat, ali ako Srbija to učini, to neće biti rat između Kosova i Srbije, već rat između Zapada i Istoka, i taj bi se rat vodio van teriorije Kosova, jer srpska vojska nema kapacitete da ratuje protiv svih na Balkanu, a to bi bio rat protiv svih", naglasio je Ljepaja.

Prema njegovim rečima, pojedini političari pokušavaju da lobiraju za prevaziđene ideje i metode koje nisu evropske ni demokratske, a ni prihvatljive za Albance niti za zapadne političke i vojne strukture. 

"Zato je najbolje takve izjave ignorisati, ne davati prostora niskim strastima i ratobornim izjavama sa bilo koje strane. Kosovo ne želi rat, ali će se zalagati za ravnopravnost i reciprocitet u obostranim odnosima sa Srbijom. Želimo Srbiji evropski put, i razvitak, jer od bogate, otvorene i demokratske Srbije u susedstvu, Kosovo može imati samo koristi", izjavio je Ljepaja.


Kako je naveo, umesto ratnohuškačkih poruka, treba razmišljati o zajedničkom učestvovanju vojnika Srbije i KBS u NATO misijama.

"Mi iskreno želimo da se Srbija okrene zapadnim, evropskim vrednostima, miru, demokratiji, i umesto da razmišljamo o ratu da razmišljamo da naši vojnici učestvuju zajedno u mirovnim operacijama po svetu u sastavu NATO snaga, ili drugih međunarodnih institucija. Mislim da su pregovori između Kosova i Srbije na dobrom putu, i da politika, barem ne ona zvanična, ne treba da maše ratnim zastavama i ratobornom retorikom", zaključio je Ljepaja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR