Glas Javnosti

Beriša: Albanci su bili glasačka mašina Đukanovića

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Crnogorci i Srbi su jedan narod i kao takvi treba da žive u miru i slozi i da uspostave takav odnos i sa Srbijom, poručio je predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša. Upitan da li će Crna Gora u budućnosti povući priznanje Kosova, on je kazao:

„Sigurno je da će u određenom trenutku Crna Gora prihvatiti odgovornost da je pogrešila u odluci za otcepljenje iz tada Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Narodi Crne Gore i Srbije, bez obzira na versku, nacionalnu i druge razlike, jesu braća, počevši od Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i drugih, te su prirodno oslonjeni na suživot. U skladu s tim verujem da će kroz neko vreme i doći do otpriznavanja Kosova od strane Crne Gore. Ovakva Crna Gora je stvorena od strane Mila Đukanovića jer je on sa svojim DPS-om kriminalizovao Crnu Goru po dubini, počevši od njega do mesne zajednice, po vertikali i horizontali, tako da je napravio svoju privatnu državu, a to se videlo kroz primer pristupanja NATO-u i njegovu grčevitu borbu da ne dozvoli potpisivanje ugovora sa SPC, čak i po cenu bratoubilačkog krvoprolića.”



Govoreći o životu albanske zajednice u Crnoj Gori u vreme vladavine Mila Đukanovića, rekao je da „nije bio bajan i sjajan – oni su tu služili da budu glasačka mašinerija i ništa više”. Beriša je za portal TV Adrija dodao da su u Crnoj Gori, „u odnosu na srpsku zajednicu, koja čini oko 30 odsto stanovništva, njima prava ukinuta – od prava na upotrebu jezika, pisma, zapošljavanja, izbora na državne funkcije”.

Ocenio je i da je „zahvaljujući politici mira i pomirenja u regionu predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo jedan od najbitnijih projekata u regionu – ’Otvoreni Balkan’ za građane Srbije, Albanije i Severne Makedonije, ali ubrzo očekujem i odluku Vlade Crne Gore da se uključi ovoj inicijativi”.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR