Glas Javnosti

OTKRIVEN TAJNI ADUT KFOR-a! Zadatke obavljaju samo NOĆU

Politika
Autor: Glas javnosti

Ključna uloga KFOR-a je da vidi šta se stvarno dešava na terenu i to je posao jedinice koja do sada nije javno prikazivana.

Reč je o Bataljonu za obaveštajni rad, nadzor i izviđanje (ISRBN) koji je zadužen da bude "oči" i "uši" komandanta Kfora tako što pruža detaljni uvid u situaciju iz svakog dela Kosova i time štiti građane i međunarodne snage, piše Balkanska bezbednosna mreža.

Jedinica, čije je delovanje, sastav i opremu nedavno obelodanio magazine "Kronikl" ima ISTAR sposobnosti karakteristične za NATO vojske gde su objedinjene sve komponentne vojnoobaveštajnog rada.

S obzirom da veći deo zadataka obavljaju noću, amblem jedinice je sova.

Kako se navodi, za posmatranje je zadužen austrijski kontigent koji čini komandu prve izviđačke čete u okviru ISRBN, za posmatranje bespilotnim letelicama zadatak druge izviđačke četa koju predvodi 185. padobranski puk za pronalaženje ciljeva Komande za specijalne operacije Vojske Italije, dok je za vezu sa lokalnim stanovništvom zadužena jedinica britanskih Kraljevskih lansera.

Za italijanski kontigent iz 185. puka se navodi da je spreman i za borbene zadatke specijalnih snaga, ali da je njihov prevashodni posao da podatke koje prikupe na terenu, pretvore u obaveštajnu informaciju.

Komandant ISRBN bataljona je italijanski potpukovnik Đanpjero Siriani, u čijoj biografiji se navodi da je specijalizovan za elektronsko ratovanje.

Značajnu ulogu u obaveštajnim operacijama imaju mađarski i hrvatski kontingenti sa bespilotnim letelicama Skajlark, koje imaju radijus leta od 40 km od bazne stanice i bateriju za 3 sata boravka u vazduhu.

Podršku ISRBN pruža kontigent Švajcarske sa helikopterima SA 332 Super Puma koji se koriste za transport i izviđanje iz vazduha.

Još jedna od ISTAR sposobnosti jesu i snajperski timovi. Trenutno su za takav zadatak zaduženi pripadnici elitne 6. padobranske brigade Vojske Poljske, koji su u tekstu opisani kao visoko motivisani i fizički spremni za zadatke na terenu.

"Kronikl" otkriva i da zadatke snaga za brzo reagovanje trenutno obavljaju pripadnici turskog kontigenta koji su konkretno zaduženi za patrole duž administrativne linije Kosova i centralne Srbiji, kao i da je u Kfor prisutna i jedinica za psihološke operacije (PSYOPS) koju trenutno čine rumunski vojnici, a čiji je zadatak da “osvoji srca i umove" lokalnog stanovništva.
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR