Glas Javnosti

NOVI KOMADANT KFORA NA KOSOVU! Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez moje dozvole

Politika
Autor: Glas javnosti

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari, novi komandant Kfora, izjavio je da bi za raspoređivanje snaga KBS na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje kao komandanta Kfora.

"Trenutna bezbednosna situacija je generalno stabilna, a Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat - koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na Kosovu, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive", rekao je Kajari u intervjuu za Kosovo onlajn.

 

„Govorim redovno sa načelnikom odbrane Srbije – generalom Milanom Mojsilovićem koristeći dobro uspostavljenu liniju komunikacije koju su uspostavili moji prethodnici na čelu KFOR-a. Kforće nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice“, objašnjava on.

Odgovarajući na pitanje da li postoje okolnosti pod kojima bi Kfor dozvolio snagama KBS da dođu na sever Kosova, Kajari kaže da Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da budu ovlašćene od komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na severu Kosova.

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari preuzeće u novembru komandu nad Kforom na Kosovu od italijanskog kolege Franka Federičija a to će biti prvi put da na čelu te međunarodne misije bude oficir iz jedne države regiona.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim misijama, a predviđeno je da na čelu Kfora ostane do novembra 2022. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR