Glas Javnosti

Nova ministarka najavljuje tektonske promene u pravosuđu

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka pravde Maja Popović, poručila je danas da će u oblasti pravosuđa doći do tektonskih promena koje će značajno uticati na jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a koje suštinski podrazumevaju isključenje politike iz izbora sudija i javnih tužilaca.

U uvodnom izlaganju na konferenciji „Novi pravosudni zakoni u interesu svih građana - izazovi i rešenja”, koju je organizovalo Udruženje sudija i tužilaca Srbije, Popović je ukazala da je Venecijanska komisija pohvalila Ministarstvo pravde za uložene napore u pripremi pravosudnih zakona, za inkluzivnost i transparentnost tog procesa, i istakla da proces treba da nastavi u istom duhu.

Podsećajući da je Srbija prvi put pohvaljena u oblasti vladavine prava, ministarka je ukazala da su upravo ustavne promene dovele do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Najavila je da će od 23. do 25. novembra u Srbiji boraviti izvestioci Venecijanske komisije koji će održati sastanke na temu javnotužilačkih zakona, a nakon dobijanja njihovog mišljenja započeće javna rasparava, što se očekuje da bude početkom decembra.



Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) i Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović poručio je da zakonske norme nijednom sudiji i tužiocu neće obezbediti profesionalni integritet, jer se, kako je istakao, integritet razvija i gradi godinama i decenijama, a ne stalnim izmenama zakona.

Država bi, prema rečima Stefanovića, zbog toga trebalo da se fokusira na kontinuirane obuke nosilaca pravosudnih funkcija, da jača Pravosudnu akademiju, kao instituciju koja je stožer obuka sudija, tužilaca i pomoćnika, kao i na jačanje njihove materijalne nezavisnosti.

„Nažalost pojedini članovi radnih grupa misle da ćemo, na primer, promenom naziva nosilaca javnotužilačke funkcije preko noći dobiti tužioce od integriteta, a takva očekivanja ne bih dalje komentarisao”, rekao je Stefanović, preneo je Tanjug.

Što se tiče nacrta seta zakona o sudijama, UST nema puno zamerki, izuzev, kako je rekao, propuštene šanse da se zakonski uredi materijalni položaj sudija, dok je na radne tekstove Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaca, Udruženje uputilo veliki broj pisanih primedbi Ministarstvu pravde.

Stefanović je učesnicima konferencije predstavio stavove UST koji se odnose na predložena rešenja za nove tužilačke zakone.


Smatra da je, pored ostalog potrebno, da se jasno razgraniče nadležnosti između Vrhovnog javnog tužioca i Visokog saveta tužilaca, te da se odluke o postupanju u konkretnim predmetima, uključujući prigovor na obavezno uputstvo, donose unutar javnog tužilaštva, a ne u tužilačkom savetu.

Takođe, prema stavu Stefanovića, bitno je da se očuva operativnost javnih tužilaštava i rešavanje hitnih radnih i organizacionih potreba putem instituta upućivanja javnih tužilaca od strane Vrhovnog javnog tužioca. Upotrebu ovog instituta, kako je naglasio, treba svesti na najneophodniju, zakonom predviđenu meru, uz poštovanje saglasnosti upućenog tužioca, dok se ne steknu uslovi da se to pitanje trajno reši od strane Visokog saveta tužilaca.

Podsetio je da radni tekst zakona zabranjuje upućivanje iz nižeg u više tužilaštvo, što će, kako smatra, izazvati ozbiljan problem u praksi, te se zalaže da aktuelno rešenje ostane na snazi.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre istakao je da su ustavne reforme u oblasti pravosuđa pre svega, kako to sugeriše i naziv današnje konferencije, u interesu građana Srbije, za one koji traže odgovore od pravosuđa za svoje probleme.

„Vladavina prava je primarna za EU i jeste fundamentalna vrednost za naše društvo” naglasio je Žofre ističući važnost mišljenja i stručnost Venecijanske komisije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR