Glas Javnosti

NOTARI NE OVERAVAJU POTPISE ZA NARODNE INICIJATIVE! Ima li to veze sa inicijativom za zabranu iskopavanja bora i litijuma u Srbiji?

Politika
Autor: Glas javnosti

Javnobeležnička komora saopštila je danas da javni bežnici ne overavaju potpise za narodne inicijative i za referendume, već da to čine isključivo zaposleni u opštinskoj ili gradskoj upravi.

Povodom navoda u pojedinim medijima da javni beležnici overavaju potpise za narodne inicijative i za referendume, Komora navodi da se prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi overa potpisa u tim slučajevima vrši isključivo u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Takođe, dodaju da zaposleni u gradskoj i opštinskoj upravi koji vrše overu potpisa za referendume i narodne inicijative nisu "notari", odnosno javni beležnici.

Podsećaju u saopštenju i da je javni beležnik nezavistan i samostalan stručnjak iz oblasti prava, koji obavlja delatnost kao isključivo i stalno zanimanje i nije pod nadležnošću opštinskih i gradskih uprava.

Inicijativa „Kreni-promeni“ i Savez ekoloških organizacija Srbije počeli su u Beogradu i više drugih gradova da prikupljaju potpise za narodnu inicijativu, kojom će od Skupštine Srbije tražiti da zabrani iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji. U Novom Sadu su četiri overivača potpisa koji su izašli na teren, ubrzo i povučeni, što je Savo Manojlović iz Inicijative „Kreni – promeni“ ocenio kao skandal i „partijsku okupaciju“.

Iz kabineta gradonačelnika Grada Novog Sada saopšteno je za N1 da će od petka biti nastavljena overa potpisa za narodnu inicijativu kojom se traži zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, a navedeno je i da je do privremene obustave overe potpisa došlo zbog ograničenog kapaciteta overivača.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR