Glas Javnosti

SAMO JOJ LITIJUM U GLAVI: Ko o čemu, Zorana o kopanju i rudnicima po Srbiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslednjih meseci se vodi borba protiv kompanija koje žele da iskopavaju rude na teritoriji naše zemlje, pri čemu ekološke organizacije traže trajno ukidanje mogućnosti ekploatacije.

Ministarka Zorana Mihajlović istakla je pak da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata zlatom, litijumom i bakrom, da su ovo "kritične" mineralne sirovine u svetu i da bez njihovog rudarenja nema privrednog razvoja.

- Litijum, bakar, zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a to je nešto što Srbija ima. Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, nema vetrogeneratora, nema solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomerno raspoređen u svetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti ili ne treba da razgovaramo - rekla je Mihajlovićeva, a prenosi b92.net.

Ona je rekla da je potreban strateški pristup kada je u pitanju razvoj rudarstva i da je na zahtev građana obustavljen projekat „Jadar“, ali da se priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe.

- Potreban nam je strateški pristup i treba argumentovano da razgovaramo o svemu i da vidimo da li želimo i u kojoj meri da se razvijamo. Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda. Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva. Promenili smo zakon i sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi. Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila - izjavila je ministarka.

BONUS VIDEO: Misterija Periš i dalje traje, ko je sakrio iskaze

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Ilija Zoric u 07.02.2022 23:11:17 h
     0 
Da li moze neko da utvrdi tačnu imovinsku kartu naših ministara pa da ispita to bezočno bahačenje i rasipanje...Odakle Svi imaju tetke...
od Mladen Lazić u 07.02.2022 22:42:57 h
     0 
Lobistkinja stranih rudarskih kompanija ne odustaje.Otvaranje rudnika na plodnom zemljištu i raseljavanje stanovništva koje se inače smanjuje iz godine u godinu je protivno svakoj logici .
od Aca u 07.02.2022 21:39:25 h
     0 
Zorana laze po obicaju. Kakva fabrika baterija kad je stara ciglana i pruga spremljna za utovar litijuma u vagone i voznju ka EU