Glas Javnosti

NEMAČKA BESNA ZBOG GAŠIĆEVIH IZJAVA: Optužio nas je za DRŽAVNI TERORIZAM - traže hitno OBJAŠNJENJE!

Politika
Autor: Glas javnosti

Berlin je zatražio hitno objašnjenje srpskih vlasti, povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Vlada u Berlinu odbacila je "insinuacije" srpskog ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, navodi se u odgovoru za Dojče vele.

Kako se dodaje, Nemačka ne zna ko je ubio Olivera Ivanovića.

Berlin je zatražio hitno objašnjenje srpskih vlasti, povodom optužbi koje je na račun Nemačke izrekao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Gašić je prethodno izjavio da se ubica Olivera Ivanovića nalazi „pod zaštitom“ nemačkih organa, kao i da Berlin ne dostavlja tražene podatke Srbiji.

Odlučno odbacujemo insinuacije da počinilac stoji pod zaštitom nemačkih organa, navodi jedan portparol nemačke Vlade u pisanom odgovoru na upit Dojče velea.Savezna Vlada nema saznanja o tome ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine i zamolila je srpsku Vladu da što je pre moguće razjasni optužbe srpskog ministra unutrašnjih poslova“, dodaje se u odgovoru.

Iz Vlade u Berlinu nisu konkretno odgovorili na pitanja o tome da li bi optužbe mogle da imaju posledice po odnose dve zemlje, kao ni šta je konkretno Srbija tražila i šta su nemačke službe prosledile povodom ubistva Ivanovića.

„Nemačka i Srbija tesno sarađuju na mnogim poljima koja nas povezuju“, navodi se uopšteno u odgovoru.

U sredu, 21. juna, je srpski ministar policije Bratislav Gašić (SNS) na sednici Skupštine naveo da srpski organi „tačno znaju ko je ubica“.

„I tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke“, dodao je Gašić.

Posle demantija, koji je najpre stigao iz nemačke ambasade u Beogradu, Gašić je idućeg dana tvrdio da su njegove reči pogrešno prenete, to jest da nedostaje upitnik.

Prema novim Gašićevim tvrdnjama, on je samo pitao da li je „taj čovek“ pod zaštitom nemačkih organa, premda je rečenica bila jasno formulisana kao izjavna i nigde se ne može prepoznati upitni ton.

„Smatra li on medije i sve nas (plus Nemce) za glupe i nepismene?“, pita se u jednom komentaru glavni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Prema njegovom tumačenju, Gašić je nespretno optužio Nemačku maltene za „državni terorizam“, a onda pokušao da se iskobelja iz situacije.Kako DW saznaje od izvora u Beogradu, kada Gašić pominje navodnog ubicu, on misli na jednog nemačkog državljanina albanskog porekla. Ali, osim što je nemoguće potvrditi Gašićevu verziju priče, ostalo je nejasno i šta znači da je neko „pod zaštitom“ nemačkih organa.

Iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine, kod kojeg je već godinama predmet ubistva Olivera Ivanovića, za Insajder su naveli da je stvar još u fazi predistrage. U prevodu – nema ni optužnice, ni poternice.

Gašić je u dva izlaganja naveo da je Srbija tražila satelitske snimke, zatim da „nemački bezbednjaci“ nisu Srbiji dostavili video zapise sa lica mesta, koje su navodno tražili od kosovske policije, kao ni rezultate veštačenja iz prostorija Ivanovićeve stranke, koja su obavljena u nemačkom Vizbadenu.

Ali, teško da će Berlin javno reagovati na te navode. Kako se čuje u krugovima bliskim nemačkoj Vladi, detalji saradnje obaveštajnih službi i policija u ovakvim stvarima moraju ostati poverljivi, kako bi saradnja i ubuduće bila moguća.

Kosovsko tužilaštvo je još 2019. podiglo optužnicu za „pomaganje u ubistvu“ Olivera Ivanovića, ali ne i za ubistvo.

Priština za „pomoć“ tereti navodnu kriminalnu grupu pod vođstvom Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića. Njih dvojica nisu direktno optuženi, niti su dostupni kosovskom tužilaštvu.

Činjenica je da je Ivanović godinama bio politički targetiran, navodi beogradski Insajder.

„Do danas nije otkriveno ko mu je pre ubistva zapalio automobil, upao u stan, ko je zapalio prostorije njegove stranke i ko ga je tajno snimao i snimke dostavljao tabloidima u Srbiji“, dodaju.

Kao jedan od političkih lidera Srba na Kosovu, Ivanović je proveo godine u kosovskom pritvoru pod optužbom za navodne ratne zločine. Prvostepena presuda je ukinuta, a Ivanović pušten na slobodu početkom 2017.

Oko godinu dana kasnije, ubijen je sa leđa u severnoj Mitrovici ispred prostorija svoje stranke. Od tada se Beograd i Priština međusobno optužuju, a istraga tapka u mestu.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR