Glas Javnosti

Gašić: Nisam optužio Nemačku, izjava preneta bez znaka pitanja

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je u Skupštini Srbije da nije optužio Nemačku za štićenje ubice srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava pogrešno preneta.

„Tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, znak pitanja. Da nam daju podatke“, pročitao je Gašić stenogram sa jučerašnje sednice, navodeći da je njegova izjava preneta bez tog znaka pitanja.

Prema njegovim rečima, neko je već jutros pisao ambasadi Nemačke „sa željom da načini štetu svojoj zemlji“.


„Ništa drugo. I odjednom nije više tema Ribnikar, ni Mladenovac, ni poginula deca. Sad je ovo glavna tema“, rekao je Gašić.

Naveo je da su mediji već pisali o tome da je iz nemačke tajne službe „BND“ srpskim kolegama javljeno da automobil „astra“ nije korišćen u ubistvu Ivanovića, ali da je imao ulogu da skrene trag.

„Nemački bezbednjaci su samoinicijativno obećali da će od kosovske polcije tražiti video-zapise sa mesta zločina, ali Bezbednosno-informativnoj agenciji do danas nije ništa dostavljeno“, rekao je Gašić.

Ministar je dodao da su tražili i rezultate veštačenja DVR-a iz prostorija Ivanovićeve stranke u Kosovskoj Mitrovici, koji su bili poslati u Visbaden, kako bi srpska strana mogla da sprovede istragu do kraja.

Prema njegovim rečima, prvi sudija Unmika na Kosovu naveo je da je laboratorija iz Visbadena poslala poklapanje.

„Ono što morate da shvatite, predmet je kompletan i radna grupa kada ga je završila, predala ga je Specijalnom tužilaštvu i on je još uvek aktivan i mi po njemu radimo“, kazao je Gašić.


Svi mediji u Srbiji preneli su izjavu Gašića sa sednice u sredu, da Srbija zna ko je ubio Ivanovića i da su „tražili od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da im daju podatke“, nakon čega je reagovala ambasada Nemačke u Beogradu koja je to demantovala.

„Vlada Nemačke nema saznanja ko je ubio Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Kategorično odbacujemo optužbu da je počinilac pod zaštitom nemačkih vlasti. Savezna vlada nije primila zahtev srpskih vlasti po ovom pitanju“, navela je Ambasada u saopštenju dostavljenom N1.


Glas javnposti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR