Glas Javnosti

PAMTIMO ZLOČIN Kina nikada neće zaboraviti NATO bombardovanje njihove ambasade

Politika
Autor: Glas javnosti

Kineski otpravnik poslova Ambasade Kine Tien Išu oglasio se povodom godišnjice bombardovanja diplomatske zgrade u Beogradu.

Taj zločin ostaće u večnom pamćenju kineskog naroda. Kina nikada nije zaboravila da je u to vreme NATO 78 dana brutalno bombardovao SR Jugoslaviju, što je rezultiralo smrću i ranjavanjem hiljada nevinih civila. Tokom protekle 23 godine, prolivena krv i suze kineskog i srpskog naroda akumulirale su se u našu zajedničku želju da štitimo nacionalni suverenitet i sačuvamo mir i bezbednost - naveo je Išu.


Kineski diplomata je upozorio da se čovečanstvo suočava sa neviđenim bezbednosnim izazovima i da neke države oživljavaju hladnoratovsku politiku.

On je podsetio na "Inicijativu za globalnu bezbednost" kineskog predsednika Si Đinpinga u šest tačaka, koja se zasniva na principu nedeljive bezbednosti, posvećenosti mirnom rešavanju sporova, poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja i principima Povelje UN.


- Novi Hladni rat ne treba ni svetu ni Evropi. NATO i drugi inicijatori ukrajinske krize treba da teže da budu stabilizator mira, a ne ventilator konflikta - napisao je otpravnik poslova kineske ambasade u Srbiji.

On se založio za rešavanje problema izbegavanjem podsticanja konfrontacija preko ideoloških podela i podrivanja međunarodnog poretka.

- Na tom putu, čelično prijateljstvo Kine i Srbije natopljeno zajednički prolivenom krvlju ostaje neraskidivo. Danas je sveobuhvatno strateško partnerstvo između naše dve zemlje postalo sidro održavanja regionalnog mira i stabilnosti i izvor promovisanja regionalnog oporavka i razvoja - naveo je kineski diplomata.


On je naglasio da je Kina spremna da sa Srbijom dalje jača sveobuhvatnu saradnju u svim oblastima, produbi razvojne strategije na korist naroda dveju zemalja i radi promovisanja održive bezbednosti i održivog razvoja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR