Glas Javnosti

NAPREDNJAČKA KASTA OPLJAČKALA KRALJEVO (10) Terziću ISPARILO 154.000 evra za uličnu rasvetu

Politika
Autor: Glas javnosti

Novi posao, nova sumnja, a sve pod paravanom modernizacije, boljitka za građane i naravno uštede po džepu građana. Ovo je uhodana šarena laža lokalnih moćnika širom Srbije zaštićenih članskom kartom Srpske napredne stranke.

Ovoga puta, mesto pljačke - Kraljevo. Po receptu iz Vrnjačke Banje, koju je sproveo predsednik opštine Boban Đurović, visoko pozicionirani član SNS-a, radi i kraljevački gradonačelnik Predrag Terzić. Samo, kod Kraljevčanina je nestalo 154.000 evra na rekonstrukciji i osavremenjavanju ulične rasvete. Posao posle kog su se trljale ruke… 

Javna nabavka za led svetiljki i sistema za nadzor i upravljanje za ulično osvetljenje pripalo je slovenačkoj firmi “Lumenia”. Posao “težak” tri miliona evra. Onda već kreću prve sumnje da je sve nameštaljka. Prvo: javna nabavka je sprovedena bez projekta, lažirani su uslovi i davani su lažni podaci kako bi se favorizovali Slovenci. 

- Onda je usledila i druga zamka u koju su upali Terzić i njegovi partneri. Na navedenu javnu nabavku žalila se jagodinska firma “Feman”. Tvrdili su da su Slovenci ponudili posao koji je realno vredan dva, a ne tri miliona evra - stoji u kriminalističko-obaveštajnom izveštaju, koji je sačinjen o malverzacijama u Gradu Kraljevu dok je na njenom čelu mlađani doktor nauka Terzić.

Pošto su upali u pat-poziciju, u pomoć su pozvani prijatelji. Iz Slovenije. Vlada Slovenije donirala je Kraljevu 846.000 evra, odnosno više od 100 miliona dinara, za zamenu dela starih i dotrajalih živinih sijalica LED rasvetom. Onda je krenula zamena 9.000 sijalica sa živom.

- Zamena je izvršena u svim delovima grada gde su postojale stare živine sijalice, uglavnom u prigradskim naseljima i seoskim područjima. Kada budemo zamenili kompletne sijalice, kada ugradimo nove ormare i izgradimo sistem za nadzor i upravljanje koji će onemogućiti neovlašćeno korišćenje električne energije sa javne rasvete, imaćemo pun kapacitet uštede – sa smeškom i trljajući ruke pričao je Terzić, kog su zbog brojih gafova u srpskom jeziku sugrađani nazvali kraljevački Monti Pajton.

Kako i priliči, povodom zaključenja prve faze Projekta “Rekonstrukcija javne rasvete u gradu Kraljevu“, u okviru Zvanične razvojne pomoći Republike Slovenije, Kraljevo su posetili predstavnici donatora i institucija uključenih u realizaciju projekta.

Pored zamenika direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Mojce Kopše, kao donatora u ime Slovenije, gosti Kraljeva su bili i slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek, predstavnici Ambasade Slovenije u Srbiji, direktor kompanije “Lumenia” Tomaž Smrkolj, direktor “Elektromontaže“, koja je na čelu konzorcijuma koji je dobio posao Zoran Stanković.

Tek će naredna saslušanja u Gradskoj upravi Kraljeva odgonetnuti da li je na ovom poslu opljačkano million evra ili “samo” 154.000.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR