Glas Javnosti

UJEDINJENI RATNI VETERANI SRBIJE I SRPSKE General Dinić: Moramo da zaštitimo Srbiju i Srpsku

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Banja Luci je danas održana konferencija povodom bezbednosti Ujedinjenih ratnih veterana Republike Srbije i Republike Srpske na kojoj se prisutnima obratio general Bratislav Dikić, presednik Udruženja.

General Dikić je istakao da je cilj okupljanja zaštita RS, srpskog naroda kao i svih drugih građana koji žive u RS i BiH. Njegov govor prenosimo u celini:

- Kao što već znate, mi borci svakodnevno analiziramo bezbednosnu situaciju u BiH i RS i procenjujemo moguće rizike i potencijalne pretnje po pripadnike našeg srpskog naroda i druge građane koji žive u RS i BiH.

Svedoci smo da politička retorika, političara i državnika u BiH bošnjačkog naroda poslednjih godina sve se više zaoštrava i doprinosi podelama i pogoršanju odnosa tri entiteta, srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, a posebno je što takva retorika ozbiljno narušava bezbednost građana. Njihovi govori i poruke koje se prenose javno medijima a i internetom imaju jak nacionalistički odjek i radikalizuju javnu diskusiju. Ti govori vrlo često sadrže elemente mržnje i huškačkog su karaktera što ima veoma veliki uticaj na pojedine pripadnike bošnjačkog naroda a posebno pripadnike mlađih populacija.

Podsetiću Vas da se pod govorom mržnje podrazumeva "svaki oblik izražavanja koji se smatra uvredljivim prema rasnim, etničkim i verskim grupama drugih naroda ili manjina".

Od "Dejtonskog sporazuma" ovi govori mržnje su proizveli čak 24 terorističkih napada u BiH. Pomenućemo neke od terorističkih napada koji su procesuirani na sudu:

- 1997. godine izvršen je teroristički napad u Mostaru, optužen je i kasnije i osuđen mudžahedin-pripadnik bošnjačkog naroda;

- 2001. godine optužena je a kasnije i osuđena tkz. "Alžirska grupa", pripremala u koordinaciji sa "AL-Kaidom" teroristički napad na osoblje Ambasade SAD u Sarajevu, izvršioci muslimani i pripadnici bošnjačkog naroda;

- 2002. godine u selu Kostajnica kod Konjica počinjeno je trostruko ubistvo, ivršilac je optuženi i osuđeni mudžahedin-pripadnik bošnjačkog naroda;

- 2005. godine Mirsad Bektašević i dr. optuženi su i osuđeni da su pripremali  samoubilačke bombaške napade;

- 2007. godine teroristička grupa koju su činili trojica pripadnika bošnjačkog naroda osuđeni su da su vršili pripreme da u periodu od 2007. do 2009.godine izvrše više terorističkih napada sa ciljem destabilizacije bezbednosti u BiH i RS;

- Iste 2007. godine (11. aprila optuženi i osuđeni su teroristi, pripadnici bošnjačkog naroda da su postavili aktivirali eksplozivnu napravu u Zenici i pokušali su da ubija dva člana Parlamenta BiH;

- 2008.godine izvršen je teroristički napad eksplozivnom napravom na TC FIS u Vitezu, optuženi i osuđeni pripadnici bošnjačkog naroda;

- 2009.godine Rijad Rustempašić i dr. su uhapšeni u Bugojnu, optuženi i osuđeni za krivična dela terorizma, pripadnici bošnjačkog naroda;

- 2010.godine Haris Čaušević i drugi optuženi su i osuđeni da su postavili i aktivirali eksplozivnu napravu ispred PS u Bugojnu, opet pripadnici bošnjačkog naroda.

Nakon ovog bombaškog napada u Bugojnu, jula 2010 godine direktor Obaveštajno sigurnosne agencije tkz.OSA Almir Džuvo izjavio je da u BiH ima oko 3000 potencijalnih terorista.

- 2011.godine teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu izvršio je Mevlid Jašarević, pripadnik bošnjačkog naroda;

- 2015.godine Nerdin Ibrić, pripadnik bošnjačkog naroda napao je vatrenim oružijem PS u Zvorniku i ubio jednog a teže ranio dva pripadnika policije;

- takođe 2015.godine izvršen je teroristički napad na pripadnike vojske BiH i tada je ubijeno dva pripadnika;

- Iste godine 2015. izvršen je teroristički napad eksplozivnom napravom na PS Zavidovići.


Zašto sam pomenuo ove neke terorističke napade i šta im je zajedničko?

Zajedničko je svih ovih terorističkih napada u BiH da su izvršioci pripadnici bošnjačkog naroda i da upravo ove činjenice ukazuju ko je pretnja miru i bezbednosti građana u BiH i RS.
 
Apsurdno je da se političari i državni funkcioneri bošnjačkog naroda stalno pozivaju na "Dejtonski sporazum" a upravo Parlamentarna Skupština BiH ne priznaje taj sporazum jer ga od potpisivanja 1995.godine do danas još uvek nije ratifikovala u Parlamentu BiH, što je 27 godina.

A hajde da se zapitamo, da li je neko od pripadnika našeg srpskog naroda izvršio neko krivično delo terorizma od potpisivanja "Dejtonskog sporazuma "do danas? Naravno da nije! Da li neko od srba iz RS zagovara i ispoljava na bilo koji način neku mržnju prema bošnjačkom i hrvatskom narodu?Da li  je neko od srba nekoga fizički ili na drugi način napao i primenio nekakvo nasilje, na rasnoj ili verskoj osnovi? Naravno da NIJE! 

Da li neko od naših boraca zagovara ili ispoljava na bilo koji način neku pretnju prema borcimja bošnjacima ili da li je napao i ubio nekoga od njih? Naravno da NIJE!

Da li je bilo ko od političara iz RS ili Srbije na bilo koji način izgovorio bilo kakve pretnje na verskoj i rasnoj osnovi narodu bošnjaka u RS ili BiH? Naravno da NIJE! A zašto nas onda bošnjaci prozivaju da im želimo sve najgore, zašto nam prete ratom, zašto nam prete ubijanjem?! 

E braćo bošnjaci tako neće moći, nećete Vi više nikada ubijati naš srpski! A ako želite rat i ako nas napadnete mi ćemo se braniti kao što smo se uvek i branili!  A ni poslednji rat mi nismo započeli već Vi! Vi dobro znate ko je započeo rat, napadao i ubijao naš narod, starce, žene i decu!

Ali i da znate da mi se ne želimo vraćati u tu našu tužnu prošlost!

Mi borci RS i Srbije ne želimo rat, mi želimo mir, stabilnost i bezbedan život za svakog građanina RS i BiH!  A pojedini političari umesto da vode mirnu i demokratsku politiku zasnovano na uzajamnom poštovanju svih i na bezbednosti opet svih građana BiH i RS oni vrlo lako izgovaraju teške izjave sa mržnjom i  pretnjama ratom, pa eto im neka ratuju ako toliko žele, neka ratuju među sobom, mi ne želimo rat! 


Pozivamo borce BiH da umire pojedince u svom narodu da ne izgovaraju lako pretnje ratom jer i mi i oni znamo koliko je rat na ovim prostorima naneo zla i srpskom i bošnjačkom narodu. Mladi ekstremisti u bošnjačkom narodu neka obiđu ratna groblja i razmisle da li to žele, da li žele da budu tamo zakopani ili da neko njihov voljeni bude tamo zakopan. Ako žele da ratuju moraju da budu spremni na to da i oni ostanu na groblju! 

Borci bošnjaci BiH-a ukoliko imaju neki problem neka se jave sešćemo za sto da probleme rešimo, mi to možemo zajedno zarad života mladih bošnjaka koji nažalost žele rat i to promovišu javno i po internetu sa nekakvim ratnim zastavama. Mislimo da je bolje da mi borci zajedno rešavamo probleme mirnim putem jer je tako je najbolje za sve građane BiH i RS!

Ne zaboravimo da su potpisnici Dejtonskog sporazuma garanti mira u BiH i RS! A svedoci smo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za razliku od drugih više puta pozivao bošnjake i srbe na prijateljske i dobrosusedske odnose, pozivao je da se svi navodni problemi rešavaju mirnim putem i prilikom poseta BiH i RS uvek je pozivao na razumevanje, mir i stabilnost! A svi znamo da je Republika Srbija garant mira i poštovanja Dejtonskog sporazuma!

Molim političare bošnjake da se urazume i da ne pozivaju ni na bilo kakvu mržnju ili nedaj Bože nasilje. Neka se umire i neka vode miroljubivu i demokratsku politiku uz poštovanje srpskog i hrvstskog naroda i sve druge građane koji žive u BiH i RS, bez obzira koje su nacionalne pripadnosti ili verske opredeljenosti! 

Obaveštavam javnost da smo osnovu dosadašnjih javnih pretnji, političara i državnika BiH kao i pojedinih ekstremista-bošaka koji žele da naruše mir, sigurnost građana i stabilnost u BiH i RS, mi borci, Veterani RS, veterani R.Srbije i Patriotskog pokreta Srbije, danas doneli sledeće odluke sa ciljem da bi smo sačuvali mir i sigurnost svih građana koji žive u RS:


Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice i sudske vlasti da u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzimaju represivne mere propisane Zakonom prema svim licima a posebno prema političarima i državnicima koji u svojim javnim nastupima i govorima pozivaju na versku i rasnu netrpeljivost,ispoljavaju  mržnju i pretnje, ili pozivaju na nasilje i rat.

Pozivamo državnu vlast u RS da uloži svu svoju političku i diplomatsku snagu u razgovorima sa bošnjačkom stranom koja zagovara rat da u zajedničkim političkim i prijateljskim razgovorima pronađu garancije za mir i stabilnost u BiH i RS.

Pozivamo takođe državnu vlast u RS da uloži finansijska sredstva u bolju organizaciju, opremanje i obuku policijskih jedinica u RS najsavremenijim naoružanjem i sredstvima kako bi pripadnici tih jedinica bili osposobljeni i spremni da zaštite svakog građanina koji živi u RS.

Pozivamo i državnu vlast u R.Srbiji a posebno našeg predsednika Aleksandra Vučića, da preduzmu sve mere da se mir i stabilnot obezbedi u RS i BiH! Jer je upravo Srbija garant mira u BiH i RS i garant poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pozivamo i sve naše borce u RS i R.Srbiji da budu spremni da opet stanu u odbranu i zaštitu našeg srpskog naroda i drugih građana u RS ukoliko budu bezbednosno ugroženi! 

Takođe, danas smo doneli i odluku da dajemo punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću na predstojećim predsedničkim izborima u matici Srbiji jer smatramo da je naš srpski nacionalni interes da Aleksandar Vučić bude opet predsednik Srbije, zato što je upravo On garant mira i stabilnosti kako u R.Srbiji i RS tako i u regionu," rekao je u svom obraćanju general Bratislav Dikić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR