Glas Javnosti

MINISTRASTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE : Kapacitet solarnih elektrana u Srbiji premašio pet megavata

Politika
Autor: Glas javnosti

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači u Srbiji, premašio je pet megavata, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, to je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i "prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača", uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana, koja je pre donošenja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) 2021. godine iznosila 11 megavata, tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 megavata, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvodjača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.

„Pored pet megavata elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod ‘Elektrodistribucije Srbije’ je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 megavata“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.


Ukazano je da se realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica, koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvodjača, može očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE za kratak vremenski period, „što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti“ prenosi Fonet

„Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvodjača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača“, navelo je Ministarstvo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR