Glas Javnosti

ATANACKOVIĆ IMA SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE : Solarni paneli na mreži za 20 dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Građani mogu da grade solarno postrojenje na sopstvenom objektu samo uz obavezu pribavljanja Izjave izvođača radova sa potvrdom odgovornog izvođača radova da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima

Danas je izjavila državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Ona je u pisanoj izjavi istakla da je za stavljanje solarnih panela „na mrežu“, umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas potrebno oko 20 dana, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje

Skrenula je pažnju i da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u Srbiji prvi put uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), i da je to krajnji kupac koji ima pravo da priključi postrojenje koje koristi za potrebe sopstvene potrošnje, a da višak proizvodnje preda u distributivnu mrežu.


Kada je reč o konkretnoj proceduri, pojasnila je da, nakon postavljanja solarnih panela, licencirani inženjer pregleda instalacije, i daje izjavu da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima, a zatim se građanin obraća snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa EPS snabdevanjem.

Po zaključenju ugovora, snabdevač bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju o zaključenom ugovoru, a u roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem.

Кada dođu ovlašćena lica Elektrodistribucije, građani su dužni da na licu mesta dostave izjavu odgovornog izvođača radova da je ugradnja izvršena u skladu sa tehničkim pravilima struke.


- Pošto se uvere da je ugradnja, naročito priprema mernog mesta ispravna, ovlašćeni povezuju na mrežu i upisuju kupca-proizvođača u registar - rekla je Atanacković.

Naglasila je da je rezultat pojednostavljene procedure da je do 4. jula 64 fizičkih i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvođača, a da je ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,15 megavata (MW).

- Prema podacima EPS Snabdevanje i Elektrodistribucije Srbije podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW -  izjavila je Atanacković.

Najavila je da Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvođača bio još manji, i da je angažovana i Svetska banka, koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača prenosi Fonet

- Nakon završene analize biće predložene mere kako bi se računi dodatno smanjili - rekla je Atanacković.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP