Glas Javnosti

MENJA SE SVETSKI POREDAK! Vučić o krizi u Ukrajini: Slušao sam Putinovo izlaganje, Srbiji slede nezapamćeni pritisci (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, povodom aktuelne situacije u Ukrajini, da će politički pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji biti veći nego ikada pre i da je već večeras imao pozive s tim u vezi.

Vučić je u interjvuu za TV Pink rekao da je zabrinut i da naša pozicija nije laka.

- Sada postoje brojni izazovi političke, bezbednosne i ekonomske prirode. Politički pritisci biće veći nego ikada. Samo u poslednja tri dana, ono što sam doživeo potvrđuje moje reči. Prošao sam kroz razne vrste pritisaka, ali ono što sam doživeo u prethodna tri dana i ono što sledi neće biti jednostavno nimalo - izjavio je Vučić.

On je rekao da se posle Putinovog potpisivanja ukaza o priznanju samoproglašene Luganske i Donjecke Narodne Republike ruši kompletna bezbednosna arhitektura sveta.


- Kako će se ko ponašati to niko ne može da predvidi. Što se nas tiče, naša opredeljenost za mir mora da bude čvrsta. Kao vrhovni komandant izdao sam nalog da u svakom trenutku budemo pripremljeni na najbolji mogući način - objasnio je Vučić i dodao:

- Ali, u političkom smislu moramo da radimo mnogo, mir više nije nešto što je podrazumevajuće. Zato moramo mnogo da radimo da bismo obezbedili sigurnost.

Vučić je napomenuo da je ovo trenutno najkomplikovanija situacija za naše savremenike i teško da će biti komplikovanija u narednih deset godina.


- Mislim da se na ovaj način menja svetski poredak - rekao je Vučić.

O razgovoru sa Makronom i Putinovom obraćanju

Vučić je povodom razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je imao danas, rekao da je on bio važan i da očekuje da bude još važnih razgovora narednih dana.


- Ostaju veliki strahovi da li bi sve to moglo da se proširi na ostatak Evrope i Zapadni Balkan. Ja nikada nisam video takvu odlučnost kod Putina. Mi bismo nekada razgovarali o Ukrajini po više od sat vremena, u Sočiju smo razgovarali o Ukrajini tri minuta. Pošto mogu da kažem da ga dobro poznajem, ja sam bio jedan od retkih koji su mogli da pretpostave da će se situacija razvijati u ovom smeru - rekao je Vučić.


On je kazao da je slušao večerašnje Putinovo obraćanje i da je to Putin kakvog poznaje iza medijskih objektiva, kada sedite i ručate sa njim.


- Govorio je ono što misli, naročito o Lenjinu. To sam već slušao uživo. U jednom trenutku je rekao da je autor Sovjetske Ukrajine Lenjin, i rekao, u po meni malo oštrijem tonu, da Ukrajina sprovodi dekomunizaciju i ruši spomenike Lenjinu - rekao je on.

- Poruke iz Evrope su potpuno iste, žele da pokažu jedinstvo u svojim porukama. Srbija je na evropskom putu, a 85 posto nacije je uvek na strani Rusije. Naša uzdržanost će biti od suštinskog doprinosa u očuvanju mira. Današnja Vojska Srbije je neuporedivo snažnija nego JNA, stvari su se promenile i mi zato moramo da pokažemo još veću odgovornost - napomenuo je Vučić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR