Glas Javnosti

LAŽI NATO AMBASADORA: Bombardovanje nije bilo usmereno protiv naroda Srbije

Politika
Autor: Glas javnosti

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, SAD i Velike Britanije kažu da vojnu intervenciju "niko nije želeo"

Nakon "čestitke" koju je srpskom narodu na 25. godišnjicu bombardovanja SR Jugoslavije uputila misija Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u, oglasili su se i ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije kako bi Srbima "objasnili" šta se to "zaista" desilo 1999. godine dok su bombe padale na Srbiju.

Uprkos tome što je za 78 dana bombardovanja poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi, od kojih 126 dece, ambasadori zemalja članica NATO-a, poručili su da "operacija Saveznička snaga nije bila usmerena protiv naroda Srbije".


"Danas se sećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda", navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora.

Kako navode u zajedničkom saopštenju, tog 24. marta 1999. počela je vojna intervencija koju "niko nije želeo".

"Operacija Saveznička snaga osmišljena je da natera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spreči humanitarnu katastrofu i omogući izbeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu", stoji u saopštenju koje je kao preslikano saopštenju Američke misije ori OEBSU u kojoj se navodi da je cilj agresije bio "okončavanje brutalne kampanje etničkog čišćenja koju je sprovodio režim Slobodana Miloševića".

Operacija je, kako se dodaje, pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Slobodan Milošević ubedi da se opredeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahteva iz Rezolucije 1199 Saveta bezbednosti.

Nakon što su nam skrenuli pažnju da u prošlost pogledamo "njihovim očima" ambasadori članica NATO-a poručuju nam, po dobrom, starom običaju, da pogledamo ka zajedničkoj budućnosti.

Oni dodaju da podržavaju nalaženje rešenja za spor Beograda i Prištine, što je, kako kažu, hitno pitanje evropske bezbednosti, i ističu uverenje i ocenu da je potpuna primena Ohridskog sporazuma postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i "Kosovu".

"Vojska Srbije sve tešnje sarađuje sa NATO alijansom i evropskim partnerima učestvujući u misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. Partnerstvo je način na koji možemo zajedno graditi mirnu i stabilnu budućnost kakvu naši narodi zaslužuju", zaključuje se u zajedničkom saopštenju ambasada.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR