Glas Javnosti

KURTI ZABIO GLAVU U PESAK KAO POSLE PORAZA! Kosovska opozicija traži ostavku, najavljuje proteste zbog dogovora u Ohridu

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti našao se na udaru opozicije po povratku iz Ohrida.

Pojedine partije najavljuju proteste i traže od Kurtija ostavku. Kosovska opozicija zamera premijeru što je iz Ohrida, gde je održana poslednja runda dijaloga uz posredovanje EU, otišao bez uzajamnog priznanja, na čemu je inače temeljio svoju politiku svih ovih godina. Kritikuje se i obaveza koju je Kurti preuzeo da se odmah formira Zajednica srpskih opština.

Komentarišuči obavezu koju je preuzeo u Ohridu, da se odmah pokrenu pregovori na uspostavljanju aranžmana i garancija kako bi se osiguralo samoupravljanje za srpsku zajednicu, kosovski premijer kazao je sinoć da tačka sedam osnovnog sporazuma i Zajednica srpskih opština, nisu ista stvar.





Predsednik Socijaldemokratske inicijative i ratni zločinac Fatmir Ljimaj zatražio je od Kurtija da podnese ostavku, prenosi Gazeta ekspres. Njegova stranka ja saopštila da je Ljimaj ocenio kako ohridski sporazum ne sadrži međusobno priznanje, ali da sa druge strane sadrži ZSO.

- Tačno četiri dana pre navršene dve godine od kada je preuzeo rukovođenje vladom, Aljbin Kurti će biti upamćen i odgovoran za dupliranje tereta obaveza Kosova. Sinoć postignuti dogovor rezultat je dvogodišnje obmanjujuće i populističke politike. Štaviše, ovaj sporazum je i kazna za njegov pristup ovom procesu - naveo je Ljimaj.



On je nagasio da je "od sporazuma o međusobnom priznanju, Kosovo završilo sa sporazumom bez priznanja i sa ZSO".

- Premijer je prekršio ustav zemlje i mora odmah da podnese ostavku - zaključio je Ljimaj.


Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj ocenio je da je dogovor postignut juče u Ohridu poraz za Kosovo i premijera Aljbina Kurtija, prenosi Gazeta ekspres.

- Odbio je sporazum u Beloj kući u SAD, ali ga je prihvatio u Titovoj vili u Svetom Naumu. Napravite razliku sami - rekao je Molićaj.


Kako je dodao, Kurti i Pokret Samoopredeljenje su se sakrili, nakon dogovora u Ohridu.

- Dogovor nam je bio toliko dobar da je premijer sa celom svojom strankom zabio glavu u pesak, kao noj. Kao posle oluje ili posle poraza. Zato što je to bio poraz. A Aljbin Kurti ćuti danas, kao posle svakog poraza - poručio je Molićaj.



Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi kaže da Kosovo juče ušlo u fazu novu političke koncepcije i da je 18. mart pokazao pravo lice politike Samoopredeljenja.

- Jučerašnji dan bi trebalo da napravi zaokret u proceni građana šta na kraju zahtevaju od političke stranke i šta je važno za njihov život - navela je Haljimi na Fejsbuku.


Ona je rekla da je 18. mart "otkrio apsolutnu istinu".

- Pokret Samoopredeljenje, koji je godinama proizvodio veštačke uzroke i paralelne realnosti, kontaminirao javni diskurs polarizujući društvo podstičući govor mržnje. 18. marta je otkrio apsolutnu istinu - iskorišćavanje nesreće građana, samo radi vlasti, čak i otpuštanje sopstvenog identiteta. Stoga, propagandna i demagoška mašinerija za stvaranje drugačije države danas, koju proizvode kancelarije Samoopredeljenja, mora da prestane - poručila je ona.

Glas javnosti/Kurir


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR