Glas Javnosti

KURTI U SUZAMA, NEMA PRIZNANJA LAŽNE DRŽAVE: Politika Španije prema tzv. "Kosovu" neće se menjati

Politika
Autor: Glas javnosti

Dugogodišnji dopisnik srpskih medija iz Španije Vladimir Stanković smatra da Španija, bez obzira na izbor nove vlade uz podršku koju je dobila od separatističkih partija, neće menjati svoju politiku prema Kosovu i Metohiji.

"Nova španska vlada na čelu sa premijerom Pedrom Sančezom izabrana je tesnom većinom, bilo je neophodno 176 glasova u parlamentu koji ima 350 poslanika, a dobila je 179. Ključna je bila podrška nacionalnih partija iz Katalonije, Baskije i Galicije.

Nije se dogodilo ništa neočekivano kao i u svakoj političkoj trgovini napravljen je uslovno rečeno pakt. Katalonski nacionalisti uslovili su svoju podršku amnestijom za političke lidere koji su posle pokušaja otcepljenja i nelegalnog referenduma završili u zatvoru.

Pedro Sančez je krajem oktobra, dakle pre nego što je izabran, najavio mogućnost nekakve abolicije, nekakvog poništenja kazni, videćemo šta će od toga biti", objašnjava Stanković.


Kaže da je za Srbiju, naravno, najinteresantnije kakav će biti odnos novo izabrane španske vlade prema pitanju Kosova. 

"Ono što je bitno i što je zanimljivo u svim tim pregovorima, reč Kosovo nije, koliko sam ja uspeo da vidim bila ni pomenuta, tako da ne verujem da će doći do neke bitne promene španske politike. Španija će ostati jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo i to je politika koju su vodili i sprovodili i prethodni premijeri Sapatero i Rahoj.

Pedro Sančez nastavlja tu liniju, a ovo što je dogovorio je, da tako kažemo, neka unutrašnja trgovina. Kao i u svakoj politici nešto mora da se ustupi da bi se nešto dobilo. On je dobio tu podršku za novi mandat i to je trenutno stanje", zaključuje Stanković. 



Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR