Glas Javnosti
posta

KURTI KLEVEĆE: Srbija nastavlja da ugrožava bezbednost Kosova

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvani "premijer kosova" Aljbin Kurti navodi da je neuvođenjem sankcija Srbiji povećan nivo pretnje na Zapadnom Balkanu tvrdeći da vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovu i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba.

Kurti je na Fejsbuku naveo da se u Raškoj odvija "paravojna i teroristička reorganizacija Milana Radoičića i njegove grupe, uz uputstva i podršku srpske države".

Tvrdi da je Radoičiić u petak, 10. novembra, imao sastanak sa oko 40 srpskih, kako kaže, nelegalnih, političara i zvaničnika sa Kosova.

Dodaje da je na skupu održanom u Domu kulture u Raškoj, sa Radoičićem bila i Svetlana Miladinov, zamenica Petra Petkovića, koordinatora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.


Na tom sastanku su, kako navodi Kurti, osim poslanika Srpske liste, učestvovali i njen novi predsednik Zlatan Elek i potpredsednici Dragiša Millović i Dalibor Jevtić.

"Zatražena je mobilizacija za glasanje za stranku-državu u Srbiji, SNS, na izborima 17. decembra. Kod njih su uslovljeni oni koji su na platnom spisku, dok je ostalima ponuđen posao na tri i šest meseci.
Posle terorističkog napada na severu, Milan Radoičić je u roku od jednog dana pušten da nastavi svoje paravojne i terorističke aktivnosti u službi državne politike Srbije prema Kosovu. Bilo je to pet meseci nakon kidnapovanja u Leposaviću naših graničnih policajaca Rifata Zeke, Bećira Sefe i Šeme Mustafe i osam nedelja nakon ubistva narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua", naveo je.Kurti poziva Kfor, Euleks i EU da izađu sa javnim i zvaničnim izveštajem u kome "pripisuju čin agresije i zločin terorizma Srbiji i gde se osuđuje reorganizacija Radoičićeve grupe".

Navodi da ni posle međunarodnog pritiska, Srbija još nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova.

"Nastavlja da ugrožava bezbednost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice sa našom zemljom. Štaviše, Srbija je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom. Sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbednost. Rusija ima za cilj da zapali vatru krize u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susedima po projektu Vulina i Vučića Srpski svet. Nedostatak sankcija Srbiji povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu. Vođe terorističke grupe, umesto da se suoče sa pravdom na Kosovu, nastavljaju pripreme za druge napade na Kosovo i prikupljanje glasova ucenama kosovskih Srba", navodi Kurti.

Elek: Smešne stvari i potpuni demanti

Predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, u razgovoru za KoSSev demantovao je tvrdnje kosovskog premijera o održavanju sastanka rukovodstva stranke sa Radoičićem u Raški i njegovom prisustvu, podvukavši da su to "smešne stvari".

Kaže da „prvi put čuje takve stvari“.


Dr Zlatan Elek  (Foto: Jutjub)

"Potpuni demant po tom pitanju“, poručio je Elek, podsetivši da su osim predsednika stranke 24. oktobra imenovani i novi potpredsednici.

Kurtijeve navode o sastanku u Raški predsednik Srpske liste definiše i kao „smešne stvari“.

„Pojma nemam o takvim sastancima i navodima Aljbina Kurtija“, podcrtao je Elek.

Sa druge strane, kaže da se Srpska lista zalaže za to da se parlamentarni i lokalni izbori Srbije zakazani za 17. decembar održe i na teritoriji Kosova.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR