Glas Javnosti

KURTI SE ZAHVALIO SPECIJALCIMA NA DOBRO OBAVLJENOM POSLU: Sramna poruka SRBIMA sa KOSOVA!

Politika
Autor: Glas javnosti

Dan nakon jučerašnje akcije Kosovske policije kada su se u tri opštine na Severu Kosova dogodili incidenti, situacija je mirna. Specijalne jedinice Kosovske policije i dalje obezbeđuju i kontrolišu opštinske zgrade.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio se ovog jutra u vezi sa jučerašnjim dešavanjima na Severu Kosova. Nasilni ulazak u zgrade Privremenih organa u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku pravdao je time da gradonačelnici moraju da uđu u svoje kancelarije, te da bi svaka druga opcija bila „neispunjavaje ustavnih obaveza“. I dok međunarodna zajednica kritikuje upotrebu sile, Kurti se zahvaljuje policajcima na „profesionalnom radu“, te zato što „neustrašivo i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike“.

Dan nakon jučerašnje akcije Kosovske policije kada su se u tri opštine na Severu Kosova dogodili incidenti, situacija je mirna. Specijalne jedinice Kosovske policije i dalje obezbeđuju i kontrolišu opštinske zgrade.

Nakon serije kritika međunarodnih zvaničnika upravo zbog ove akcije, od kojih su najoštrije stigle od strane više američkih zvaničnika, a zbog nenajavljene i nasilne akcije, koja je protumačena kao provokacija, kosovski premijer poručuje da odlazak gradonačelnika na svoje radno mesto bi trebalo da bude bude „najnormalnija moguća stvar“.

„Objekat zgrade opštine je mesto opsluživanja građana na osnovu zakona i ustava. Pripada Republici, zato on nije juče uzet i neće biti uzet ni drugi dan“, još jednom je poručio Kurti.

On je, međutim, svestan i razume zabrinutost „međunarodniһ partnera“.

„Ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavniһ obaveza naše Vlade prema novim predsednicima, bilo bi neispunjavanje obaveza noviһ predsednika prema građanima Republike i onemogućilo bi pružanje osnovniһ opštinskiһ usluga građanima“, smatra Kurti, a prenosi Kossev.

On ujedno poziva sve građane, posebno Srbe, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njiһovim kabinetima, „koji će biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višestranački“.

„Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima“, tvrdi Kurti.

Nakon kosovskog ministra unutrašnjih poslova i kosovski premijer se zahvaljuje pripadnicima Kosovske policije na „profesionalnosti u odbrani prava države“.

„Oni su, kako svakodnevno svedoče, i juče dokazali da su spremni da profesionalno, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku, zakonu Republike, u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koje su izazvale grupe kojima upravlja parapolitička struktura u tom delu zemlje“, naveo je Kurti.

Ujedno tvrdi da zakon, red, demokratija, sloboda kretanja, bezbednost i mir, mogu i treba da idu ruku pod ruku.

„Ovim se obavezujemo svaki dan i pedantno“, kazao je.

Kurti ujedno obaveštava građane da su putevi na Severu otvoreni i prohodni za saobraćaj.

„Opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade jer imamo mnogo posla za građane. Želim vam svima lep vikend“, poručio je na kraju svoje objave.

Podsetimo. U tri opštine na Severu Kosova juče su se dogodili incidenti kada su kosovske vlasti, uz pomoć policije, pokušale da postave nove albanske gradonačelnike u zgrade koje su koristile srpske opštinske strukture.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR